Nem sikerült az NKA Universitas női kosárlabda csapatnak a hátrányt ledolgozni

2024. január 19. 16:28 2024. jan. 19. 16:28

Két ponttal nyert a török Melikgazi Kayserit Pécsett, a Fúzy Ákos sportcsarnokban. Két közel azonos képeségü együttes küzdött az Európa Liga legjobb nyolc csapata közé. A törökök otthonukban 11 pontos előnyt harcoltak ki. Az NKA othonában 72-70-re nyertek a hazaiak, igy a hátrányt nem sikerült ledolgozni.

Kiegyenlített dobóteljesítményekkel kezdődött a találkozó. Négy perc elteltével is 3-3-as eredmény díszelgett az eredményjelző táblán. Petronyte találataival tartották a lépést a törökök a pécsiekkel (6. perc 7-7). A Kayseri vette kezébe az irányítást Cuic vezérletével, majd Ellenberg hármasával 14-7-re fordított a vendégcsapat, amelynek összeállt a védekezése is, harcosabban küzdöttek a labdákért. Jovan Gorec időt kért az amerikai triplája után, de hiába, továbbra sem ment úgy a dobás, ahogy szerették volna. Tizenegy pontos vendégvezetés után (7-18). Sydney Wallace alakította ki találatával az első negyed 12-20-as eredményét.
 

Simon Zsófi, majd Mérész Beatrix betörésből elért kosarával négy pontra közelítettek a törökökhöz, akik egyébként négy és fél perc alatt mindössze egy büntetőt jegyeztek. Emre Özsadi időkérése után Peyton Williams révén egy pontra megközelítették a Kayserit, de ezért is hatalmasat kellett küzdeni a pályán. Az NKA színeiben kosarazó, amerikai centerre fújtak sportszerűtlent 22-23-nál, be is dobták a két büntetőt, ám a folytatásban épp Peyton Williams kosaraival fordítani tudtak a hazaiak (19. perc 26-25)! A nagyszünetre egyenlő lett az állás, 29-29.

 

A hosszúszünet után minden egyes találatért alaposan megküzdöttek a játékosok, hol büntetőkből, hol a 6,75-ön túlról triplából találtak be, 43-41-re vezettek az akadémisták, a 28. percben. A negyed vége a román Cuicról szólt, aki visszaverte a pécsi támadást (43-45). Petronyte volt résen egy szerzett labdánál, könnyedén feltette, néggyel ment a török gárda, hogy ez egyre olvadt a negyed végére, arról Nadija Smailbegovic tehetett egy dudaszós hármassal (46-47).

Cuic sarokból bevágott hármasával indult a záró felvonás, futottunk a törökök után, utol is értük őket, sőt csapatunk legeredményesebb játékosa, Mérész Beatrix közelijével vezettünk (52-50). Az utolsó másfél percre 66-66-tal fordultak a csapatok, már csak a győzelem megszerzésében bízhattak a vendéglátók, a továbbjutás elúszott. A győzelem végül összejött, egy harcos, jól kosárlabdázó török csapatot sikerült legyőzni 72-72-re.
 

 

NKA Universitas Pécs – Melikgazi Kayseri 72-70

(12-20, 17-9, 17-18, 26-23)

NKA Universitas Pécs: Tadic 12/3, Wallace 14/9, Simon 2, Mérész 14, P. Williams 12. Csere: M. Williams -, Kiss -, Smailbegovic 8/6, Weninger 10/3.

Edző: jovan Gorec, Iványi Dalma, Kmezic Daliborka
 

Melikgazi Kayseri: Ellenberg 11/3, Cuic 17/3, Ari 7/3, Holmes 11/3, Petronyte 24. Csere: Gezgin -, Gokdemir -, Karakas -.

Edző: Emre Özsari

 

 

Jovan Gorec, az NKA vezetőedzője: Gratulálok az ellenfélnek, és sok sikert kívánok nekik a nyolc között. Jó meccset játszottunk, sőt, három és félpercnyi kihagyástól eltekintve mindkét találkozón jól játszottunk, és nyolcvan pont alatt tartottuk otthon és idegenben is azt a Kayserit, akik rendszerint 80 fölött termelnek a török bajnokságban. A 11 ledolgozandó pont miatt sokszor siettettük a támadásainkat, elhamarkodott döntéseket hoztunk, de összességében nem lehetek elégedetlen, hiszen így is sok tiszta dobóhelyzetet alakítottunk ki, más kérdés, hogy részben az nyomás, részben a rutintalanságunk miatt egy jelentős részüket kihagytuk.

Peyton Williams, az NKA ponterős játékosa: Tudtuk előre, hogy nehéz mérkőzés lesz, és úgy is lett. Szívünket-lelkünket kitettük a pályára, beleadtunk mindent, de nem egyszerű azzal a tudattal játszani, hogy nem elég egyszerűen nyerni, minimum 12 ponttal kell. Jól védekeztünk, de támadásban szenvedtünk, és emiatt nem sikerült elérni a kitűzött célunkat.
 

Emre Özsar, az Melikgazi Kayseri vezetőedzője: Ugyan előnyt szereztünk az első találkozón, de tudtuk, hogy nehéz küzdelem vár ránk Pécsen. Szerencsére nem hagytuk ellépni a hazaiakat, sőt, a mérkőzés nagy részében vezettünk is. Örülök a továbbjutásnak.

 

 

Továbbjutott: a Kayseri, 146–137-es összesítéssel

 


szerző: Szabó Ferenc