Tóth András és Belső Dávid az Egyesült Államokban folytatják pályafutásukat

2024. június 11. 13:07 2024. jún. 11. 13:07

New Yorkba és Kaliforniába viszi a pécsi vízilabdázás hírnevét a két fiatal pólós tehetség. A Pécsi Sportiskola két vízilabda játékosa szeptembertől az Egyesült Államokban folytatja tanulmányait, illetve természetesen a vízilabda pályafutását. Belső Dáviddal és Tóth Andrással beszélgettünk arról, hogyan adódott életükben ez a fantasztikus lehetőség és milyen reményekkel várják az „Új Világban” az új életüket.

Honnan jött az ötlet, hogy egy itthon nagyon komoly népszerűségnek örvendő sportág képviselői éppen az Egyesült Államokban folytassák?

Belső Dávid: Én óriási Amerika „fan” voltam és vagyok. Nagyon szerettem és követtem mindig például az NBA meccseket is, és természetesen a különböző filmekben, dokumentum sorozatokban, nagyon tetszett az ún. amerikai életérzés. Természetesen az, hogy szeptembertől kint tanulhatok és játszhatok, ez csak egy álom volt nekem,- persze azért az angol nyelvet nagyon toltam a gimnáziumban végig -, de nagyon örülök, hogy végül sikerült. Tavaly a bajnokságban a „Final 8-et”megelőzően nagyon jól ment a védés és ekkor figyelhettek fel rám, egy ügynökségen keresztül több csapat is megkeresett, végül Kalifornia mellett döntöttem.

Tóth András: A válogatott játékosoknak az amerikai egyetemek edzői kiemelt figyelmet szentelnek. Amikor 2022-ben világbajnokok lettünk és ráadásul nagyon jól ment a játék akkor is, utána több amerikai egyetem is felvette velem a kapcsolatot egy ügynökségen keresztül. Nekem akkor még ez nem volt valós opció, mivel azt gondoltam, hogy a „szakmai” fejlődésem csak itthon lesz biztosított, de aztán miután nagyon sokat beszélgettem hazai (válogatott és klub edzőkkel egyaránt) és kinti szakemberekkel is, akkor kiderült, hogy egy ilyen lehetőséget nem szabad elszalasztani. Tényleg nagyon kevés 100%-os ösztöndíjat tudnak az ilyen kaliberű egyetemek felajánlani és ez óriási lehetőség nekem. Azóta személyesen is meggyőződhettem már arról, hogy milyen feltételek várnak majd kint. Fontos szempont volt a döntésemnél, hogy a válogatottnál továbbra is számítanak rám, mert a célom mindenképpen az, hogy itthon a későbbiekben nemcsak a korosztályos, de a felnőtt válogatottban is tudjak bizonyítani.

 

El lehet árulni, hogy hol fogjátok folytatni a tanulást, illetve a vízilabdázást?

Belső Dávid: Amerikában a vízilabdázás központja Kaliforniában van, ezért én mindenképpen abban a régióban gondolkodtam. Szerencsére a kaliforniai Seaddleback College edzői pedig bennem gondolkodtak. Több iskola is szerette volna, hogy náluk folytassam, de mind tanulmányilag, mind pedig sportszakmailag a Seaddleback ajánlata tetszett a legjobban.

Tóth András: Nagyon izgalmas és érdekes időszakon vagyok túl, mert több egyetem is szerette volna, ha hozzájuk kötelezem el magam, de végül a New-York-i Fordham University mellett döntöttem, ahol a vízilabdát is a legmagasabb szinten folytathatom a tanulmányaim mellett. A Fordham az amerikai bajnokságban TOP 8-as csapat, megelőzve például tavaly az itthon talán ismertebb Harvard, vagy éppen Stanford csapatait is.

 

Milyen tervekkel, álmokkal vágtok neki a „nagy utazásnak”?

Belső Dávid: Mindenképpen szeretném, ha az a munka, edzésmennyiség, amit az elmúlt 8 évben a Pécsi Sportiskola keretei között beletettem a vízilabdázásba, azt kint a kapuban kamatoztatni tudnám. Szeretném mind a játékos pályafutásomat, mind a tanulmányaimat kint a Seaddleback után majd egy egyetemen is folytatni, ami viszont már csak rajtam fog múlni. Ha jól megy majd kint is a védés és a tanulmányaimmal sem lesz gond, akkor remélem ez az álmom is valóra válik majd. Persze azért ne szaladjunk ennyire előre, hiszen most minden energiámmal a szóbeli érettségire koncentrálok.

Tóth András: Szeretném a Fordham-et hozzásegíteni első bajnoki címükhöz. Rajtam kívül több olasz, spanyol, görög válogatott játékos is csapattársam lesz a már kint játszó magyarok mellett, szóval azt hiszem szakmailag is „jó közegbe” kerülök. Mivel a világversenyekre a felkészülés általában május közepén kezdődik és az amerikai egyetemek akkorra már befejeződnek, ezért szeretnék továbbra is a korosztályos válogatottakkal az eddigiekhez hasonló szép sikereket elérni. Most természetesen én is a szóbeli érettségire készülök, amellett, hogy a válogatottal edzőtáborozunk. Célunk, hogy július elején Argentínában megvédjük a világbajnoki címünket.