Banánköztársaság, demokráciaféltés - nagyon fáj a pécsi Fidesznek a választás eredménye

2019. október 31. 14:36 2019. okt. 31. 14:36

Az alakuló közgyűlés után tartott sajtótájékoztatót a pécsi Fidesz-KDNP-ÖPE mind a hét képviselője, valamint Hoppál Péter országgyűlési képviselő. A kormánypártiak a demokrácia kiüresítéséről beszéltek, és az sem tetszett nekik, hogy a közgyűlésben többségbe került ellenzéki pártok frakciókat alakítottak. Vári Attilának 30 napja maradt, hogy döntsön arról, képviselő lesz-e, vagy a PSN Zrt. vezetője marad, a két tisztséget ugyanis egyszerre nem lehet viselni összeférhetetlenség miatt.

Sajtótájékoztatót tartott a pécsi Fidesz az alakuló közgyűlés után a városházán - amire meghívót a Pécsi STOP nem kapott -, amelyen Hoppál Péter országgyűlési képviselő, a városi Fidesz-csoport vezetője arról beszélt, a szavazók döntését tiszteletben tartják, és szoros ellenőrző szerepet kívánnak vinni az elkövetkezendő években a pécsi közgyűlésben. 

Az országgyűlési képviselő szerint az elmúlt napokban szomorúan találkoztak olyan gesztusokkal az ellenzéki pártok részéről, amelyek "messze nem a pécsiek érdekeit jelenítik meg." Éppen ezért Hoppál azt a vállalást tette, hogy minden olyan ügyben, amiben úgy érzik, a közgyűlési többség nem a pécsiek érdekeit képviseli, arra rá fognak világítani, mivel a fideszes képviselők nem fogják "szőnyeg alá söpörni a problémákat."

Vári Attila, mint a Fidesz-KDNP-ÖPE polgármesterjelöltje is szót kapott, ő arról beszélt, hogy rossz hangulata volt az alakuló közgyűlés után, mivel szerinte az ellenzék politikai hadszíntérré tette a közgyűlést. Vári szerint elvették a pécsi embereketől a pluszmunka és pluszkereset lehetőségét a többségi ellenzékiek, mert egy olyan utasítást fogadott el a közgyűlés, amely a rabszolgatörvény ellen szól. A PSN vezetője a bizottságokban lévő ellenzéki helyeket is kevesellte. 

A képen a Fidesz, a KDNP és az ÖPE képviselőit rejtettük el - Fotó: Pécsi STOP

Csizmadia Péter, a közgyűlési Fidesz-frakció vezetője (amely 4 főből áll, és van egy 3 fős KDNP-ÖPE-frakció is Kővári János vezetésével) is a bizottságokban lévő ellenzéki (azaz a kormánypártiaknak szóló) helyek alacsony számát vetette fel, majd kitért arra is, hogy mostantól nincs önálló értéktár bizottság, és a kulturális bizottság alá sem lett ez a funkció integrálva. Szerinte ez rossz üzenet, mint ahogy az is, hogy a bizottságoknak nem lesznek alelnöki posztok, és úgy vélekedett, hogy ez szembe megy a demokratikus elvekkel, holott anno a Fidesz az ilyen posztokat a kisebbségben lévő ellenzéknek adta. (Ezzel kapcsolatban Fogarasi Gábor jobbikos és Csizmadia Péter közt volt némi csörte a közgyűlésben - a szerk.)

A Fidesz frakcióvezetője szerint az új polgármester arról beszélt, hogy új kultúrát akar meghonosítani a városvezetésben, és ő reméli, hogy 

"nem az lesz az új kultúra, amely sarokba szorítja az ellenzéket és korlátozza a demokratikus működést."

Végezetül Kővári János is szót kapott, aki megköszönte a rájuk szavazóknak a bizalmat, majd megköszönte azoknak is, akik nem rájuk adták le a voksukat, mert hogy éltek a demokratikus jogaikkal. Utána azt emlegette fel, hogy ehhez képest

"elindultunk a banánköztársaság útján, hiszen a Mindenki Pécsért Egyesület képviselői fittyet hányva a saját szavazóikra is nem Mindenki Pécsért Egyesület képviselőiként ülnek itt a közgyűlésben, hanem létrehozták azokat a pártfrakciókat, amely pártok létét gondosan eltitkolták a választók elől (...)"

mert szerinte a választók nem a DK-ra, Momentumra, MSZP-re, Jobbikra szavaztak. Kővári ugyancsak felhozta problémákat, hogy a többségbe került ellenzékiek eltörölték a demokratikus ellenőrző funkciókat, ezzel megfosztották a kormánypártiakat az ellenőrzés lehetőségéről. A KDNP-ÖPE frakcióvezetőjének az sem tetszett, hogy Péterffy Attila "berúgta az ajtót" az önkormányzati cégvezetőknél és intézményvezetőknél, hogy spóroljanak. Kővári konstruktivitást is ígért még beszéde végén.

A sajtótájékoztató végén újságírói kérdésre Hoppál Péter elmondta, levonták a következtetéseket a választási eredmények tükrében - illetve még lesznek párt-közgyűléseik, ahol ez téma lesz -, de személyi változások nem voltak a városi csoportban. 

A Pécsi STOP kérdésére Vári Attila elmondta, 30 napon belül fel fogja oldani a képviselőség és a PSN Zrt. vezetői posztja közötti összeférhetetlenséget, de hogy melyik mellett fog dönteni, azt nem árulta el.

Forrás: Pécsi STOP