SZFE-ügy: több pécsi oktató is kiállt Karsai György mellett

2020. szeptember 15. 12:05 2020. szept. 15. 12:05

Szeptember elején engedett meg olyan mondatokat Vidnyánszky Attila, a Színház- és Filmművészeti Egyetem fölé kinevezett kuratórium elnöke Karsai György tanárral szemben, ami sokak szerint kirekesztő volt. Most Karsai pécsi kollégái is kiadtak egy állásfoglalást tanártársuk érdekében. Pécsen civilek is akcióztak már többször is, illetve sok tanszék oktatója állt ki az egyetemi autonómia mellett. 

Mint ismert, augusztus utolsó éjjelén foglalták el a diákok a Színház- és Filmművészeti Egyetemet (SZFE), hogy ezzel tiltakozzanak az ellen, hogy a kormány az egyetemet erőltetten kiszervezte egy alapítványnak, a kuratórium (élén Vidnyánszky Attilával, a Nemzeti Színház és a Magyar Teátrumi Társaság vezetőjével) pedig a szenátus több jogkörét megvonta - emiatt pedig a testület lemondott.



Azóta tart a blokád az egyetemen (a tanítást hétfőn elkezdték mindezek ellenére), az SZFE és az egyetemi autonómia érdekében mind az országból, mind a világból rengeteg felsőoktatási és művészeti szervezet állt ki, Pécsről is több példa akadt - ezekről bővebben ebben a cikkben írtunk.



 

Vidnyánszky a hónap elején az ATV műsorában az egyetem egyik tanáráról, Karsai Györgyről, aki a PTE-n is dolgozott, a következőket mondta: 

"Karsai Györgynek én nem fogom soha tudni elmagyarázni, hogy mi a nemzet, meg a haza, meg a kereszténység, mert alkalmatlan arra, hogy befogadja azt, amit én gondolok. A gondolkodása ebben a tekintetben kizárólagos és kirekesztő."

A kijelentés ellen sokan tiltakoztak, mondván az kirekesztő és visszaidézi a harmincas évekbeli megszólalásokat. Végül Vidnyánszky a Népszavának adott interjújában belengette a bocsánatkérést:

"Amennyiben félreérthető volt és megbántottam Gyurit, akkor bocsánatot kérek tőle, hozzátéve, hogy tisztelem őt és egy rendkívül felkészült szakembernek tartom. A mondadóm szakmai részét továbbra is fenntartom, a vádat visszautasítom."

Karsai György mellett hétfőn a PTE-n oktató több tanártársa is kiállt - főként a klasszika-filológia tanszékről és a Filozófia, Művészetelméleti és Klasszikus Tanulmányok Intézetéből, de több történész is a listán szerepel -, közleményüket a Színház.online-nak juttatták el, onnan idézzük mi is, szöveghűen:



"Nem tudná elmagyarázni, mondja, Karsainak.

Mi van!? Pont “a” Karsainak!?

Buzdítjuk: próbálja meg, hátha megérti.

Homérosz, Euripidész és mások el tudták magyarázni. Igen, neki!

Pedig ők ógörögül magyarázták, nem könnyű nyelv, néha töredékes a szöveg, de Karsai megértette. És amit megértett, ő el tudta magyarázni. Például nekünk, régi és újabb kollégáinak és tanítványainak Pécsen, színházi közönségének, magyar és külföldi egyetemeken, évtizedeken át.

Hogy mi, milyen sokarcú a haza, a hazaszeretet. Hogy mi – olykor egyszerű, olykor tragikus – az eszmék iránti elkötelezettség, a hit, vallás, görög-római és keresztény.

Ha Vidnyánszky neki (!) nem tudná elmagyarázni, hogyan fogja tudni a tanítványainak? Hacsak nem úgy, hogy szavak nélkül? Az ő tanítványai, sugallja Vidnyánszky, mindezeket majd eleve érzik – szó, szöveg, magyarázat nélkül?

Szép új világ a Vidnyánszkyé: mindenki egyet érez és gondol, magyarázatokra nincs (többé) szükség. Vidnyánszky később talán bocsánatot kért (“ha megbántottam volna”), de “mondandója szakmai részét fenntartja.”

Szöveghez valamelyest értő filológusként emlékeztetjük: első nyilatkozata Karsait érintő szövegrészének nem volt “szakmai része”. A kirekesztés nemzetből, hazából, kultúrából nem szakmaiság kérdése.

Bélyácz Katalin, klasszika-filológus 
Birkás Éva, klasszika-filológus 
Csibi Norbert, történész
Csibi-Fekete Ágnes, klasszika-filológus
Fekete Mária, régész
Gálosi Adrienne, esztéta
Hajdu Péter, klasszika-filológus
Kárpáti András, klasszika-filológus
Lindner Gyula, ókortörténész
Nagy Árpád Miklós, klasszika-filológus
Popovics Zoltán, filozófus
Tury István, klasszika-filológus
Varga Szabolcs, történész"



 

Pécsi civilek hétfőn a Szabadkikötő előtt rajzoltak támogató üzeneteket az aszfaltra egy performansz keretében, kedd reggel pedig a Zsolnay Negyed két részét összekötő hídra kötöttek fel egy "Free SZFE" feliratú molinót, valamint a tiltakozás jelképévé vált fehér-piros csíkozású szalagokat. A Szabad Pécs beszámolója szerint a kiérkező biztonsági őrök azt hajtogatták, hogy magánterületen akcióznak a civilek, és végül a szalagokat és a molinót is leszedték a hídról. 

 

Címlapkép: Facebook/PTE BTK Klasszika-filológia

Forrás: Pécsi STOP