Ártatlannak vallotta magát Völner Pál

2023. február 23. 11:50 2023. feb. 23. 11:50

A korrupciós per három fő vádlottja ma nyilatkozik arról a bíróságon, hogy ártatlannak vagy bűnösnek tartja-e magát.

Nem ismerte be bűnösségét Völner Pál volt igazságügyi államtitkár, a félig az ő nevét viselő korrupciós per másodrendű vádlottja az előkészítő tárgyaláson a Fővárosi Törvényszék előtt. A bukott politikus azt hangoztatta, az ellene felhozott vádak megalapozatlanok, nem állt korrupciós kapcsolatban Schadl Györggyel, soha nem befolyásolta a végrehajtói kinevezéseket, hivatali helyzetével soha nem élt vissza, kötelességét nem szegte meg – írja a Népszava.

Völner Pál láthatóan kissé reszketeg lábakon állt ki, nem tűnt olyan nyugodtnak, mint korábban. Papírról olvasta fel a nyilatkozatát. Szerinte számos olyan dolog kimaradt a lehallgatási hanganyagokból, ami a védekezést alátámasztaná, abból szerinte kiderülne a „teljes kép” az ügyről. Ezen felül azt mondta, hogy saját és családtagjai vagyontárgyainak zár alá foglalása törvénytelen volt.

Védője ezután hosszan kifogásolja, hogy hogyan kerülhettek ki a Völner-Schadl ügy lehallgatási anyagai a sajtóba. A védő hangsúlyozta, nem a sajtót vádolja, hanem azt a személyt, aki kiadta ezeket. Szerinte az ügyészség ölbe tett kézzel nézte ezt a törvénysértést. Szerinte az is fura, hogy az ügyészség más ügyben évekig nyomoz, itt ebben az esetben feltűnően gyorsan befejezte.

Völner ügyvédje azt állítja: vannak olyan sms-ek Völner és Varga Judit igazságügyi miniszter között, amit később ismertetni fognak, egyúttal jelezte, hogy kéri az igazságügyi miniszter tanúként történő meghallgatását a tárgyaláson.

Az ügyészség Völner Pált 8 év börtönbüntetéssel, 25 millió forint pénzbüntetéssel sújtaná, de az indítványban az is szerepel, hogy 10 évre tiltsák el a közügyektől és végleg a jogi egyetemi végzettséghez kötött foglalkozásoktól. Vagyonelkobzást is javasol a jogtalan gazdagodás erejéig.

A gyanú szerint a 2016 óta MBVK-elnökként regnáló Schadl György gyakorlatilag végrehajtói maffiát hozott létre és tartott fenn. A végrehajtói területet miniszteri biztosként felügyelő Völner Pál, az Igazságügyi Minisztérium államtitkára segítségével a saját embereit ültette be egyes végrehajtói tisztségekbe. Ezért Völner Pálnak havonta 2-5 millió forintot, összesen több mint 90 milliót adott az MBVK-elnök.

Korábban ártatlannak vallotta magát R. Róbert harmadrendű vádlott is. Állítása szerint egyik bűncselekményt sem követte el, a vadirat nem tartalmazza a valóságot, sem azokat a tényeket amik a mentségére szólnak. Bűnösségét egy hanganyagra alapozzák, de szerinte abból „kiszakítottak” részeket, ő pedig a teljes hanganyagot szeretné megismerni.

A Schadl György „gazdájának” ismert R. Róbertnek kulcsfontosságú szerepe volt az ügy kirobbanásában, az egész azzal kezdődött, hogy a Nemzeti Nyomozó Iroda erőszakos bűncselekmények elleni osztálya 2020-ban elkezdett titokban információkat gyűjteni róla egy állítólagos zsarolási ügyben. Erről a titkos nyomozás miatt egyelőre nem tudni semmit, de azt igen, hogy a kilencvenes években tagja volt egy autótolvaj bandának, több zsarolási ügyben is érintett volt, jó kapcsolatokat ápolt balkáni bűnözői körökkel, sőt, még a Völner-Schadl-ügy egyik vádlottjából is kiszedett 100 millió forintot.

Az ügy ötödrendű vádlottja, A. Tamás sem ismerte be a bűnösségét, és nem mondott le a tárgyaláshoz való jogáról. A. Tamás azt is mondta, hogy senki előtt nem játszotta el az “ügyész” szerepét, és aki ilyet állít, az nem mond igazat. 

Később jön maga a végrehajtói kar elnöke, Schadl György is.

További részletek a Népszava folyamatosan frissített cikkében olvashatók.

Forrás: Népszava