Légpuskával tarkón lőtte szomszédját egy férfi, felfüggesztett büntetést kapott

2023. május 18. 11:39 2023. máj. 18. 11:39

Súlyos testi sértés miatt egy év felfüggesztett börtönbüntetésre ítéltek Pécsen egy férfit, aki kétszer is tarkón lőtte légpuskájával a szomszédját tavaly májusban, mert zavarta a permetezés - közölte a Pécsi Törvényszék szerdán az MTI-vel.

A Pécsi Járásbíróság egy nappal korábban meghozott ítéletéről azt írták: a vádlott 2022. május 14-én délután a vármegyeszékhely közelében található zártkerti ingatlanjában volt, amikor szomszédja a saját kertjében motoros gépével permetezni kezdte szőlőjét.
    

A vádlott erre a házából előhozta légpuskáját, azt egy 4,5 milliméter kaliberjelű lőszerrel megtöltötte, majd a teraszáról célzott lövést adott le a szomszédja tarkójára.
    

Bár a munkát végző férfi észlelte, hogy megsérült a tarkóján, folytatta a permetezést, mert azt gondolta, a sérülést egy felpattanó kavics okozta. Amikor azonban ismét háttal állt, a vádlott  a légfegyverrel újra tarkón lőtte.
    

Miután a második seb jobban vérzett az elsőnél, a férfi abbahagyta a permetezést és Pécsre autózott sürgősségi ellátásért.
    

A férfin sürgős műtétet végeztek, amelynek során a - koponyacsontjának külső lemezét áttörő és a csontba hatolt - lövedékeket, az azokat körülvevő lágyrészek kimetszésével eltávolították az orvosok.
    

A járásbíróság a vádlottat súlyos testi sértés miatt egy év - három évre felfüggesztett - börtönre és 150 ezer forint pénzbírságra ítélte, továbbá az eljárás során lefoglalt puskájának elkobzását rendelte el.
    

A bíróság közleményében kitértek arra, hogy a vádlott által használt légfegyver nem minősül lőfegyvernek, mivel csőtorkolati energiája 7,5 Joule-nál kisebb. Az ítélet jogerős.