A NATO és ukrán repülők is vihettek fegyvert a magyar légtéren keresztül

2022. május 13. 18:30 2022. máj. 13. 18:30

Miközben a magyar kormány azt állítja, hogy sem földi, sem légi úton nem engedélyezi az Ukrajnába irányuló fegyverszállítmányok áthaladását Magyarország területén.

Az elmúlt hónapokban azonban több mint 50 alkalommal léptek be a magyar légtérbe katonai repülőgépek, hogy elérjék azt a lengyel repülőteret, amely az Ukrajnába irányuló fegyverszállítmányok fő elosztópontja. Egy amerikai gép közvetlenül Budapestről ment a lengyel bázisra, és fotók igazolják, hogy egy civil regisztrációjú ukrán repülő a magyar légtéren át szállított katonai eszközt. A magyar légtéren át szállíthattak az ukrán hadsereg számára kulcsfontosságú török Bayraktar drónokat és nem NATO-kompatibilis lőszereket is – írja az Átlátszó.

Például március 5-én a Kanadai Királyi Légierő 77 tonna rakomány szállítására is alkalmas C-17-es repülője Románia felől belépett a magyar légtérbe, majd Szlovákia felé távozva, a dél-kelet-lengyelországi Rzeszów–Jasionka repülőtéren landolt. Később ugyanezt az utat még többször egymás után, oda-vissza megtette. Április 3-án az ukrán Meridian légitársaság két Antonov 124-es szállítója Törökországból indulva érte el Magyarországot, és szintén Rzeszówban landolt. Hasonló utakat tettek meg a brit, amerikai és olasz légierő teherszállító gépei a magyar légtéren át az elmúlt hónapokban, az úti cél mindegyik alkalommal Rzeszów volt.

Az ukrán határtól alig 100 kilométerre fekvő Rzeszów repülőtere az egyik fő csomópontja az Ukrajnába irányuló fegyverszállításnak. Sajtóhírek és hivatalos jelentések szerint nagyrészt erre a repülőtérre érkeznek a fegyverek. Az ukránok itt veszik át őket, és szárazföldi úton szállítják át a határon az ukrán hadseregnek.

Légi úton, közvetlenül Ukrajnába a háború kitörése óta a nyugati országok nem szállítanak fegyvereket, mivel ez akár közvetlen összecsapáshoz is vezethetne a nyugati és az orosz légierők között.

Címlapkép: Illusztráció, Pexels