A szlovén választási eredmény sok éve a legjobb hír a liberális demokrácia szempontjából

2022. április 26. 18:03 2022. ápr. 26. 18:03

A hétvégi európai választások fontos stressz-tesztet jelentettek a demokratikus intézmények és eszmék erejének szempontjából, Macron győzelme a szélsőjobboldali Le Pen felett pedig joggal uralja a címlapokat, de a szlovéniai választás eredménye sok éve a legjobb dolog, ami a liberális demokrácia oldalán történt – olvasható a The Washington Postban megjelent írásban.

A háromszoros miniszterelnök Janez Janša, a jobboldali populista SDS párt vezetője egy váratlan fordulattal elvesztette a választást a környezetvédelemre összpontosító Szabadság Mozgalom párttal szemben, amely a zöld energia előmozdításával, a jogállamisággal és a nyitott társadalom eszméjével kampányolt. Robert Golob, a leendő új miniszterelnök azt ígéri, eltávolodik Janša harmadik periódusától, amely Donald Trump és más „erős emberek” tendenciáit tükrözte: tekintélyelvű ellenőrzést akart szerezni egy működő demokrácia felett azzal, hogy támadta a vele szemben kritikus médiát.

Az eredmény fontos fordulatot jelent. A Freedom House múlt heti jelentése szerint a vizsgált 29 ország közül egyben sem hanyatlott a demokrácia nagyobb mértékben, mint Szlovéniában. A kicsi Szlovénia reményt ad most akkor, amikor Lengyelország és Magyarország egyre mélyebbre csúszik a tekintélyelvűség szakadékába. 

A vasárnapi választás eredménye nagyon más is lehetett volna – véli a The Washington Post szerzője, aki visszaemlékezett arra, hogy első látogatásakor, a kilencvenes évek közepén fiatal országot látott, amely ki volt éhezve a gazdasági növekedésre és a kapcsolatokra, de amely a függetlenné válás nyomán a túlélésért küzdött. Később ő maga is nyomon követte a kedvező változásokat is, de 2019-ben már nativista attitűdökkel, dezinformációval és összeesküvés-elméletekkel, antiszemitizmussal találkozott, csupa olyan nézettel, amely ellentétben állt az évek hosszú során megismert szlovéniai szellemmel. Ezek a nézetek nem voltak jelen a találkozók többségében, de ahhoz elegendő mértékben elterjedtnek bizonyultak, hogy kérdéseket vessenek fel azzal kapcsolatban, valójában mi történik az addig jó irányba haladó országban. Janša felemelkedése, és reménye egy negyedik mandátumra a szerzőben aggodalmat keltett amiatt, hogy Szlovénia is megadja magát a tekintélyelvűség sötét erőinek. Emmanuel Macron franciaországi győzelme talán valamennyire helyreállította a szabad világ jövőjébe vetett hitünket, és erre éppen nagy szükség volt. „Higgyenek nekem: Szlovénia fontos, és még inkább azzá vált azzal, hogy az illiberalizmus árja ellen szavazott. Aki aggódik a törékeny demokráciák miatt, annak érdemes jobban odafigyelni erre az országra” – írta a cikk szerzője.

(A kiemelt képen Janša és Orbán egy korábbi találkozójukon)

Forrás:  The Washington Post