Alaptörvény-módosítást kezdeményez az MSZP a közvetlen elnökválasztásért

2024. február 13. 09:35 2024. feb. 13. 09:35

Közleményt adott ki Tóth Bertalan, az MSZP frakcióvezetője, amiben azt írja: pártja Alaptörvény-módosítást kezdeményez a közvetlen elnökválasztás érdekében, valamint parlamenti vizsgálóbizottság felállítását kezdeményezi az elnöki kegyelem miniszteri előkészítésének, ellenjegyzési gyakorlatának felülvizsgálata érdekében. Ehhez összegyűlt a szükséges 40 országgyűlési képviselői aláírás is.

Az MSZP 1989 óta javasolja a közvetlen köztársaságielnök-választás rendszerének bevezetését – olvasható a frakcióvezető által szignózott közleményben. Tóth Bertalan szerint a köztársasági elnöknek a nemzet egységét kell kifejeznie, és őrködnie kell az államszervezet demokratikus működése felett. „Nem viselheti ezért ezt a tisztséget egy olyan személy, aki pártkatonaként csak a kormány akaratát hajtja végre. A jogállamiság helyreállításának fontos eleme, hogy a köztársasági elnök független legyen a végrehajtó hatalomtól” – írja a szocialista politikus a közleményében.

Az MSZP ezen túl parlamenti vizsgálóbizottság felállítását is kezdeményezi, hogy a kegyelmi botrány feltárása mellett felülvizsgálják az elnöki kegyelem miniszteri előkészítését és ellenjegyzési gyakorlatát is. „Nem szabad elmenni Orbán Viktor felelőssége mellett sem, hiszen ő helyezte pozíciójába Novák Katalint és Varga Juditot is. A vizsgálóbizottság felállításának kezdeményezéséhez szükséges 40 képviselői aláírás összegyűlt” – olvasható a közleményben.

A párt korábban elindította az aláírásgyűjtő kampányát annak érdekében, hogy induljanak az ellenzéki pártok közösen az önkormányzati- és az EP-választáson, idén júniusban. A szocialista országgyűlési képviselő közleményében úgy fogalmaz: az EP-választáson történő közös indulásért korábban indított aláírásgyűjtő kampányt pedig az MSZP kiegészíti a közvetlen elnökválasztásért indított aláírásgyűjtéssel is, melyhez online is lehet csatlakozni.

Forrás: hirklikk.hu