Amíg nincs botrány, a hatalom hátradől

2020. szeptember 11. 08:34 2020. szept. 11. 08:34

„Az idei nyár két erőteljes, szimbolikus dologról szól: az egyik az Index, a másik a Színház- és Filmművészeti Egyetem ügye. Mindaddig, amíg az érintettek botrány nélkül lenyelik az ilyen antidemokratikus intézkedéseket, nem remélhetünk változást. Idáig jutottunk tíz év alatt. Ezért rendkívül fontos a szolidaritás a társadalmi csoportok között” – jelentette ki a Klikktv-ben Bozóki András, volt kulturális miniszter, politológus, a CEU professzora.

Ha egy baloldali kormány próbált volna megszüntetni lapokat, megszüntetni egyetemek autonómiáját, miközben privát kézbe adja azok tulajdonosi jogait, „a Fidesz olyan agresszív, hogy már biztosan kint lennének az utcán, hiszen most már tudjuk, hogy 2006-ban egy államcsíny kísérletet hajtottak végre, az utcáról próbálták megdönteni a hatalmat” – jelentette ki Bozóki.

Az egyetemek ilyen típusú átalakításának oka a professzor szerint nem a pénz miatt történik. Úgy fogalmazott, „Itt a kormánynak nem is a pénz számít, hanem az, hogy hűbéri rendszert építsen ki, hogy legyen egy megbízható valaki az intézmények élén, akit számon lehet kérni. Az intézményeket akarják kontrollálni. Attól tartok, nem igazán tudják, mi az a kultúra. A kultúra nem intézmények rendszere. Ezek a művészek, ha itthon nem tudnak teljes szabadságban dolgozni, akkor megcsinálják máshol. És pont attól lesz nagyobb jelentőségük ezeknek a művészeknek, hogy megpróbálják őket elnyomni.”

A politológus úgy véli, a kormány most kifárasztásra játszik a színművészetis, egyetemfoglaló hallgatóknál, majd „az éj leple alatt TEK-esekkel kitessékelnék őket, de a hallgatók ki fognak tartani”. Ha pedig beváltják ígéretüket, és másik épületben kezdik meg az oktatást, akkor a politológus szerint a hallgatók győznek.

Bozóki őszinte örömmel az arcán úgy reagált a sztrájkba lépő SZFE dolgozók hírére: „egy össz-egyetemi sztrájk sokat segítene a helyzeten, nem tudnák elszigetelni.”

 

Forrás: hirklikk.hu