Átlátszó: A 2021-es Kehi-jelentés szerint a Magyar Péter által vezetett Diákhitel Központ felesleges és túlárazott szerződéseket kötött

2024. október 2. 15:31 2024. okt. 2. 15:31

A Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi) 2021-es jelentése szerint a Magyar Péter által vezetett Diákhitel Központ több alkalommal is indokolatlanul túlárazott és szükségtelen szerződéseket kötött, főként kutatásokra és tanulmányokra, gyakran érdemi versenyeztetés nélkül – írja az Átlátszó. A Kehi vizsgálata szerint a központ 2020-ban közel 500 millió forintot fordított reklámokra és hirdetésekre, azonban ezek eredményei gyakran nem álltak arányban az ellenszolgáltatással. A vizsgált időszakban, 2018 és 2020 között, a szerződések összértéke 1,4 milliárd forint volt, de a Kehi szerint több esetben triviális, ingyenesen hozzáférhető információkat tartalmaztak. Magyar Péter a vizsgálatot politikai nyomásgyakorlásnak nevezte, de Gulyás Gergely szerint a Kehi rutinellenőrzést végzett.

A Kehi titkos jelentése szerint a Diákhitel Központ 2020-ban körülbelül 500 millió forintot költött reklámokra és hirdetésekre, miközben egyes tanulmányok és kutatások ára nem volt arányban a szolgáltatás értékével. Előfordult, hogy olyan megállapításokra jutottak, amelyek ingyenesen is elérhetők lettek volna az interneten, és a megbízott cégek kapacitása is megkérdőjelezhető volt. A Kehi 52 szerződést vizsgált, amelyek összértéke 1,4 milliárd forint volt a 2018-2020-as időszakban - írta meg Átlátszó.

Magyar Péter a Partizánnak adott interjújában azt állította, hogy a vizsgálattal megpróbáltak nyomást gyakorolni rá, hogy ne váljon el Varga Judit volt igazságügyi minisztertől. A Kehi munkatársai megjelentek a Diákhitel Központnál, ahol lefoglaltak számítógépeket. Magyar Péter beszámolója szerint a vizsgálatot később következmény nélkül lezárták, miután a magánélete rendeződött. Gulyás Gergely miniszter szerint viszont a Kehi ellenőrzései megszokott és előre tervezett módon zajlanak.

2022-ben Magyar Péter elhagyta a Diákhitel Központot, részben a Balásy Gyula cégeivel kötött túlárazott szerződések miatt. Bár ezek a cégek nem szerepelnek a jelentésben, más érdekes vállalatok feltűntek, például a MESTINT Kft., amely Bozsonyi Károlyhoz köthető. A cég közvélemény-kutatása 12,4 millió forintba került, bár a Kehi szerint ez 2 millió forintból is megoldható lett volna.

A Plan B Kft. korábban kommunikációs tanácsokat adott Varga Juditnak, míg a Think&Thank Kft., amely Trentin Balázshoz kötődik, szintén túlárazott megbízásokat kapott. A Kehi-jelentés alapján azonban senkit sem vontak felelősségre a szerződések miatt.

Hadházy Ákos független képviselő is többször bírálta a Diákhitel Központ szerződéseit, ami online szóváltásokhoz vezetett Magyar Péterrel. Hadházy szerint nem csak azokat a szerződéseket érintették problémák, amelyeket Magyar korábban említett, de Magyar Péter szerint minden kérdésre választ adott.

Magyar Péter Facebookon reagált az Átlátszó cikkére, kiemelve, hogy a jelentést nem tették teljes terjedelmében nyilvánossá, és azért nem indult eljárás, mert nem volt miért. A túlárazásokkal kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy vannak olyan tanulmányok, amelyek sokkal többe kerülhetnek, de nagyobb hasznot is hajtanak.

 

 

"Jó vergődést, Hont!" - zárta le posztját Magyar Péter.

 

Forrás: Telex / Átlátszó