Áttörte a rendőrsorfalat a rabszolgatörvény ellen tüntető tömeg

2018. december 8. 15:20 2018. dec. 8. 15:20

A Munka törvénykönyvének változtatása ellen tartott demonstrációt Budapesten több szakszervezet is együtt, a tüntetés végén a tömeg egy része áttörte a rendőrsorfalat és benyomult a Kossuth térre a Parlament elé.

Több ezres - a szervezők szerint tízezren túli - tömeg tüntetett és vonult fel a fővárosban szombaton délelőtt a Munka törvénykönyve, a "rabszolgatörvény" ellen tiltakozva.

Az MTI rövidhíre szerint a szakszervezetek a munkakörülmények javítását, ezért a munka törvénykönyve tervezett módosításának azonnali visszavonását követelik - ezt mondta Kordás László, a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MaSzSz) elnöke a törvénymódosítás elleni demonstráción szombaton Budapesten, ahol országos útlezárásokat helyezett kilátásba.

Hozzátette, 2019. január elsejétől két számjegyű béremelést akarnak és azt, hogy visszaadják a cafeteria megszüntetett elemeit.

A MaSzSz által szervezett tiltakozó akción a szövetség elnöke bejelentette, a munkaidőkeret emelését és a túlmunkaórák számának jelentős növelését tartalmazó törvénytervezet mielőbbi visszavonása érdekében a munkavállalói érdekképviselet hétfőtől országos útlezárásokat szervez. Kordás László az MTI-nek azt mondta, hogy hétfőn első körben Pécsen és Győrben terveznek ilyet - olvasható a távirati iroda hírében.

Az Index cikke szerint a tömeg egy része - miután a szervezők bejelentették, hogy vége a tüntetésnek - nekiment a Kossuth teret védő rendőrsorfalnak, majd fél órás huzakodás után áttörte azt.

Az atv.hu tudósítása szerint az események elindítója Komjáthi Imre, az MSZP alelnöke, a Közmunkás Szakszervezet vezetője volt, aki a beszédek végén fölpattant a színpadra, aki arról beszélt, hogy nem vehetik el a tüntetőktől a Kossuth teret, ezért arra kérte a megjelenteket, hogy menjenek utána és foglalják el azt. (A Kossuth teret diplomáciai látogatásra hivatkozva zárta le a rendőrség.)

Komjáthi a cikk szerint "elkezdett futni a tér felé, aminek körülbelül a feléig ért, mikor a rendőrök a földre vitték. Ezután a rendőrök sorfalat álltak, a tüntetők pedig "Orbán takarodj" skandálással próbálnak nekifeszülni a rendőröknek. Kisebb lökdösődés alakult ki a rendőrök és a demonstrálók között, közben rendőri erősítés is érkezett a Kossuth térre."

Végül a tömeg egy része bejutott a térre, a rendőrsorfal a Parlament lépcsőjéig vonult vissza. Délután három óra után a tömeg oszlani kezdett.

Frissítés: Durván a földre vitték az MSZP alelnökét a rendőrök, kórházban vizsgálják.

A 168 óra cikke szerint Komjáthit olyan erővel teperték le a rendőrök, hogy utána Tóth Bertalan, az MSZP pártelnöke és Nakó István szocialista politikus támogatta ki a Kossuth térről. Komjáthit a Fiumei úti Országos Baleseti Intézetben vizsgálják jelenleg, az MSZP pedig elítélte a rendőrök durva fellépését.