Az igazságügyi minisztérium forrásaira hivatkozva állítják: Orbán döntött K. Endre kegyelméről

2024. február 14. 18:23 2024. feb. 14. 18:23

„A DK igazságügyi minisztériumi forrásai szerint maga a miniszterelnök hozta meg a döntést a pedofil segítő K. Endre szabadon engedéséről” – mondta Kálmán Olga, a Demokratikus Koalíció frakciószóvivője egy online sajtótájékoztatón. Orbán Viktor sajtófőnöke szerint viszont „gyurcsányi hazugságról” van szó - írta meg a Telex.

Kálmán Olga arról beszélt, hogy Orbán Viktornak be kell fejeznie a titkolózást, és ki kell állnia az igazság mellett ebben a helyzetben. Állításaik szerint az Orbán Viktor által korábban alkalmazott gyakorlatra hivatkoznak, miszerint "érzékeny" kegyelmi ügyekben korábban is a miniszterelnök döntött. Példaként említették, hogy 1998-ban, a Kunos-ügyben, Dávid Ibolya akkori igazságügyi miniszter nem értett egyet a Göncz Árpád által Kunos Péternek adott kegyelemmel, ezért egyeztetett Orbánnal. "A döntés az volt, hogy az igazságügyi miniszter ne írja alá a kegyelmi kérvényt. Akkor nem lett kegyelem, most viszont pont fordítva történt" - mondta a szóvivő.

Ahogyan a Telex megírta, Kálmán Olga szerint konfliktus volt Novák Katalin és Varga Judit között, „de Orbán más döntést hozott az igazságügyi miniszterrel történt egyeztetésen”.

Információik szerint Orbán Viktor azt mondta Varga Judit akkori igazságügyi miniszternek, hogy adja meg a kegyelemhez szükséges ellenjegyzést.

A Demokratikus Koalíció azt szeretné, hogy Orbán "véget vessen a rejtőzködésnek" és szembeálljon az országgal. Arra törekednek, hogy a miniszterelnök válaszoljon arra a kérdésre, hogy miért engedett ki egy pedofilt. "Legalább az áldozatokért tegyen valamit" - fogalmaztak.

A Telex megkereste a miniszterelnök sajtófőnökét, hogy kommentálják a DK állításait, miszerint a miniszterelnök mondta Varga Judit korábbi igazságügyi miniszternek, hogy ellenjegyezze a kegyelmet. Havasi Bertalan válaszában azt írta, hogy " ez gyurcsányi hazugság. A miniszterelnök nem foglalkozott kegyelmi ügyekkel".

Az ellenzéki pártok az elmúlt napokban folyamatosan arra szólították fel a miniszterelnököt, hogy Novák Katalin és Varga Judit távozása után álljon nyilvánosság elé, és adjon magyarázatot K. Endre kegyelmére vonatkozóan. Azonban Orbán az előző heti alkotmánymódosítás bejelentése óta ezt a három szót posztolta Facebookon:

A kormány dolgozik.

Az pedig még mindig nem világos, hogy a miniszterelnök mikor értesült az elnöki kegyelemről. Kérdéses lehet, hogy egy ilyen fontosságú döntés megszülethetett-e a miniszterelnök tudta és beleegyezése nélkül tavaly áprilisban. Varga Judit volt férje, Magyar Péter teljes bizonyossággal állította, hogy például a terrorizmusért elítélt Budaházy György kegyelmi ügyét a Fidesz elnökségi ülésén is megvitatták.

Forrás: telex.hu