Csák János azt állítja, tőle elkérik a személyi igazolványát, mielőtt beengedik egy múzeumba

2023. december 1. 14:06 2023. dec. 1. 14:06

Nem bármely közösség ellen, hanem kizárólag a gyermekek védelmében született az a döntés, hogy megtiltották a 18 éven aluliak részvételét a Word Press Photo-kiállításon, erről beszélt Csák János az Indexnek adott interjújában, amelyet a 24.hu szemlézett.

A kulturális és innovációs miniszter közölte: minden felnőtt ember olyan kiállítást néz, amilyet szeretne.

„A Fideszen, és a szélesebben vett konzervatív oldalon belül L. Simon Lászlót sokan szeretik és tisztelik. Az életpályájában nyilván vannak olyan teljesítmények – szabadon gondolkodó értelmiségiként, népfőiskola-szervezőként, tévésztárként –, amelyek ezt alátámasztják, én egyébként a borait is szeretem. Ugyanakkor, mint minden nagy személyiség esetében, vannak olyanok, akik nehezen viselik Lacit" – mondta.

Csák szerint tőle, amikor bemegy egy múzeumba, és viszi a közigazgatási kártyáját, amelyen csak a neve szerepel, azonnal elkérik a személyi igazolványt, hogy ő-e az. „Ha az unokáimmal megyek, akkor az ő életkorukat is igazolni kell. Az intézményigazgatás ilyen dolgokkal is jár. Egyértelmű, hogy a törvényeknek való megfelelést biztosító utasítást kell adni az alkalmazottaknak és alvállalkozóknak. Ezzel tisztában kell lenni. Én is tisztában vagyok azzal, hogy a minisztérium hogyan működik, és be is tartatom a szabályokat. Lehet, hogy László igazi zsánere a világértelmezés, akár konzervatív közösségszervezés, amiben ő nagyon jó.”

Nem gondolja, hogy ha ajánlana most L. Simonnak most valamit, akkor azután két kézzel kapkodna.

Azt teljesen megértette, hogy a Nemzeti Színházban történt baleset után Vidnyánszky Attila lemondott. Megpróbálta lebeszélni róla, elmondta neki, hogy mi a vezető kötelessége az ő olvasatában.

„Tiszteletben tartom a lépését. De zajlik a rendőrségi és a belső vizsgálat. Óriási hiba lenne, ha anélkül mondanék ítéletet, hogy ismerném a vizsgálatok eredményeit" – fogalmazott.

A csok plusszal kapcsolatban elmondta, azt gondolják, hogy ezzel az ösztönzővel nőni fog az egy családban meglévő gyerekek száma. Úgy számolnak, hogy az első évben akár 10-15 ezren is élhetnek vele. Ez jóval kevesebb egyébként, mint a korábbi konstrukció számai, amit negyedévente 8-10 ezer igénylő vette fel.

A miniszter szerint viszont úgy nézi, hogy a meglévő 233 ezerhez képest olyan 6-8 százalékkal bővülhet az igénybe vevők száma. Ebbe beleérti ugyanakkor azokat is, akik esetleg az előző csokot visszafizetik, és belépnek a csok pluszba, mert úgy ítélik meg, hogy ez jobb lesz.