Direkt36: Balog Zoltán püspök lobbizhatott Novák Katalinnál K. Endre kegyelméért

2024. február 12. 07:07 2024. feb. 12. 07:07

A Direkt36-nak és a Telexnek több egymástól független kormányzati, illetve az államfői hivatalhoz közelálló forrás azt állította, hogy a Novák Katalin köztársasági elnök és Varga Judit volt igazságügyi miniszter bukását hozó kegyelmi ügyben fontos szerepet játszott Balog Zoltán, a Magyarországi Református Egyház vezetője, korábbi miniszter, Novák tanácsadója és régi mentora.

Az Orbán-kormány egy volt magas rangú tisztviselője azt mondta, hogy Novák környezetéből úgy értesült, Balog volt az, aki arra biztatta a köztársasági elnököt, hogy K. Endrének kegyelmet adjon – írja a Telex.

A lap szerint egy Novákhoz régóta közelálló forrás megerősítette ezt, hozzátéve, hogy amikor a botrány kitört és mind Novák munkatársai, mind Orbán Viktor csapata magyarázatot kért Balogtól, akkor ő azzal védekezett, hogy ez nem az ő személyes döntése volt, hanem a református egyház vezetésében többen szerették volna elérni, hogy a családilag jó református kapcsolatokkal rendelkező K. Endre kegyelmet kapjon.

Egy jó kormányzati kapcsolatokkal rendelkező ellenzéki politikusnak szintén azzal magyarázták a kegyelmi döntést mind a Fidesz-frakcióból, mind Novák stábjából, hogy „politikailag egyértelműen Balog nyomulása volt a kegyelem mögött”. 

A források részleteket nem mondtak arról, hogy Balog konkrétan milyen lépéseket tett a kegyelem megadása érdekében és egyelőre az sem teljesen egyértelmű, hogy Balognak miért lehetett olyan fontos a döntés. 

Hivatalos Facebook-oldalán Balog csütörtökön, két nappal Novák Katalin lemondása előtt, a botrány csúcsán a következő posztot osztotta meg„Visszavonulni néhány hétre imádkozni, gondolkodni, olvasni és írni Isten csendjében. Micsoda ajándék!” A kiszivárgott információk szerint Novák környezetében többen is sérelmezték, hogy Balog épp a botrány elhatalmasodásakor tette meg ezt a lépést.

A lap megpróbálta elérni az érintetteket, de sem Balog Zoltántól, sem Novák Katalin stábjától nem érkezett válasz a megküldött kérdésekre.

Forrás: Telex