Egyre több iskolában rendelnek el karantént

2021. szeptember 18. 12:56 2021. szept. 18. 12:56

Csak a szülői, pedagógusi beszámolókból lehet tudni, hogy egyre több helyen üti fel a fejét a koronavírus, osztályoknak rendelnek el karantént. Tesztelés nincs, a minisztériumi levél szerint tanügyi intézkedés 12 év feletti gyerekek esetében biztos nem lesz.

Egy budai egyházi általános iskola három alsó tagozatos osztályában is karantént kellett elrendelni, annyi volt a megbetegedés – tudta meg a hvg.hu szülői beszámolókból. „Kiderült, hogy már a múlt héten volt covidos beteg az osztályban, csak az orvos a gyereket nem küldte el tesztelni, hanem visszaengedte a közösségbe. Azóta teljesen elterjedt a vírus” – mesélte az egyik szülő. A szülő szerint még csak maszkhasználatra sem kérték meg a gyerekeket, noha a szülői értekezleten két osztályban is megszavazták a résztvevők, hogy maszkot hordjanak bent a gyerekek. „A lányom hordta a maszkot, a testvére nem, ő el is kapta a vírust.” A Pécsi STOP legfrissebb híreit itt találod! 

Egy másik, a fővárosi agglomerációban lévő általános iskolában úgy derült ki a tömeges fertőzés, hogy a szülők maguk tesztelték le a gyerekeiket. Miután nagyon sok volt a pozitív teszteredmény, népegészségügyi karantén alá került – két osztályt leszámítva – az egész intézmény.

Az iskolák saját hatáskörben nem sokat tehetnek, a reggeli hőmérőzés, fertőtlenítés mellett esetleg kérhetik a maszkviselést a gyerekektől, bár néhány iskola – például Pécsett és Budapesten is – már kötelezővé tette a maszkviselést.

Nagy Erzsébet, a PDSZ országos választmányának tagja szerint óriási probléma, hogy nincs hivatalos tájékoztatás az ilyen esetekről, pedig a tankerületeknek biztosan van információjuk ezekről. Így aztán csak a tanároktól és a szülőktől lehet tudni, hogy szerte az országban vannak osztálybezárások. „Az biztos, hogy nincs olyan nagyobb település, ahonnan ne hallottunk volna már fertőzött gyerekekről, tanárokról.”

Kapcsolódó: Kötelezővé tették a maszkhasználatot egy pécsi iskolában, miután karanténba került egy teljes osztály

Nagy elmondta, rendkívüli szünetet most már csak az Oktatási Hivatal rendelhet el, pedig korábban az igazgatónak is volt joga ehhez. A karantén elrendelése pedig a népegészségügyi központ feladata, ami viszont csak akkor lehetséges, ha van tesztelés. Ám pont ez a legnagyobb probléma: az iskolákban nincs tesztelés.

A portál megkérdezte az Emmit, hogy összesen hány iskolai fertőzésről tud, illetve tervez-e további lépéseket, szigorításokat, ám cikkük megjelenéséig nem kaptak választ. A Pécsi STOP legfrissebb híreit itt találod! 

Forrás: hvg.hu

Címlapkép: Illusztráció, Pexels