Elkezdték a közös programírást az ellenzéki pártok

2020. október 2. 12:22 2020. okt. 2. 12:22

Október elsején az ellenzéki pártok elnökei megtartották második találkozójukat, egyúttal bejelentették, hogy megkezdődik a közös programírás.

A DK, az MSZP, a Jobbik, a Momentum, a Párbeszéd és az LMP által aláírt közleményből kiderült, hogy a pártok vezetői megerősítették, hogy a 2022-es választáson az ellenzéki pártok együttműködésére van szükség a NER lebontása érdekében. A pártelnökök megerősítették azt is, hogy közös programot kell az ellenzéknek adnia Magyarországnak.

Hangsúlyozták, a program összeállítása időigényes feladat, ezért ezt már most megkezdik a pártok. A pártelnökök megalapították a programíró bizottságot, amelynek fő feladata az ellenzéki pártok programjainak összehangolása lesz. A bizottságban a pártok szakpolitikai stábjai együtt fognak dolgozni, számos külső szakértői vélemény bevonására is törekednek majd, valamint korábbi programalkotó kezdeményezések eredményeire is építenek.

A találkozón további egyeztetések történtek mind a választókerületi esélyek felméréséről, mind az előválasztások részletszabályairól, ezekről azonban a pártelnökök csak egy későbbi találkozó keretében döntenek majd. Az ellenzéki pártok figyelme most elsődlegesen az október 11-ei borsodi időközi választáson van, ahol az utolsó napos mozgósításon és a részvételen múlhat, hogy a közös ellenzéki jelölt, Bíró László győzelmével megfosztható-e a Fidesz a kétharmados többségétől. 

(Címlapkép: Pixabay.com)

Forrás: MTI OS