Gulyás: Akár már szombaton nyithatnak a teraszok, 11-től kezdődik a kijárási tilalom

2021. április 22. 11:25 2021. ápr. 22. 11:25

A szerdai kormányülésen született döntésekről Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő tájékoztat a kormányinfón.

Ha minden jól megy, akkor néhány napon belül elérhetjük a 3 és félmillió beoltottat, mely után részleges nyitást tervez a kormány. Sok kérdés, mint például a védettségi igazolványok kérdése, vagy éppen az, hogy miért tervezik a veszélyhelyzet őszig tartó meghosszabbítását még nem tisztázott.

A teraszok a boltokhoz hasonlóan fél 10-ig lehet csak nyitva és este 11 órára módosul a kijárási tilalom- mondta Gulyás Gergely

Elmondta, hogy jövő héten újabb egymillió vakcina érkezik az országba, ráadásul 200 ezer orosz második oltás, és a Pfizer vakcinák is mindig időben érkeznek, az utóbbiból a jövő héten érkezik 300 ezer.

Elárulta, hogy a koronavírus elleni vakcinára már 4 millió 400 ezer ember regisztrált. Megvizsgálták az iskolák és óvodák újranyitását és a kormány információi szerint hétfőn az ovisok 60, az alsó tagozatos iskolások 75 százaléka vett részt a jelenléti oktatásban.

A héten benyújtotta a kormány a költségvetés módosítását is, ez Gulyás szerint "az újraindítás költségvetése" lesz, 6000 milliárdos alappal, ami a gazdaság újraindítását, és a munkahelyek létrehozását biztosítja. A bértámogatás májusra is jár a vendéglátóhelyeknek.

A veszélyhelyzet meghosszabbítására benyújtott javaslatra Gulyás szerint azért van szükség, mert a járvány még nem ért véget, hiába javulnak a fertőzészámok. A meghosszabbítás szerinte azt szolgálja, hogy biztosítva maradjon az ország cselekvőképessége, és véghatáridőt is tartalmaz, ami a parlament őszi ülésszakát követő 15. nap. Ha azonban a kormány úgy dönt, előbb is megszüntetheti.