Harangozó Gábor: teljesen felborult a mezőgazdaság ellátó képessége

2022. május 21. 16:00 2022. máj. 21. 16:00

Régen látott drágulás, üresedő polcok, élelmiszerhiány – egyre fenyegetőbb veszéllyé kezd alakulni világszerte az ellátás. A világméretű élelmiszerválság hátteréről beszélt Harangozó Gábor a KlikkTV Mélyvíz című műsorában.

„Elég komoly problémák vannak világviszonylatban is, de Magyarországon nem kell tartani élelmiszerhiánytól” – közölte a Szociális Demokráciáért Intézet programigazgatója. „Hazánkban lényegesen több élelmiszert állítanak elő, mint amennyit elfogyasztunk, a magyar élelmiszer-termelés változatlanul komoly exportkapacitással rendelkezik.”

A magyarországi piacot még a szomszédos háború miatti gabonakiesés sem érinti érdemben, mert ebből is jó negyven százalékkal többet termelünk, mint a hazai szükséglet. Ám korántsem ilyen idilli a kép. „Ahol nagyon nagy gond van, az az állattenyésztés, ami már csak azért is bajban van, mert emelkedik a takarmány ára. Folyamatos probléma az üzemanyag ára is, hiába kaptak ígéretet, hogy a mezőgazdasági munkákhoz szükséges ellátás kedvezményt kap. Ez csak részben sikerült.”

Azok a mezőgazdasági termelők ugyanis, akik nagyobb tételben vásárolnak üzemanyagot, ők piaci áron kapják – s ez sokukat érinti. „Rögzített áron azok tudták beszerezni az üzemanyagot, akik a kis benzinkutakon tudtak tankolni, de a nagy mezőgazdasági gépek jelentős részét nem lehet ilyen helyeken ellátni.” 

Hiába ígérték, nem kaptak megfelelő kompenzációt, a műtrágyagyártáshoz szükséges gáz ára teljesen elszabadult, aminek következtében a műtrágya ára is egekben – tette hozzá. „Az input költségek nagyon felmentek és egyelőre semmi nem látszik, ami ezt a folyamatot megállíthatná vagy csillapítaná. Változatlanul arra kell számítanunk, hogy további árdrágulás várható, amit a növénytermesztésben még sikerül érvényesíteni, de az állattenyésztésre kihatóan ez óriási probléma.”

Haragozó szerint ez egy olyan dominóelvet indíthat el, ami egyelőre beláthatatlan következményekkel járhat. „Ahogy visszaszorul az állattenyésztés, visszaszorul a foglalkoztatottság, egyre kevesebb embernek egyre kevesebb megélhetési lehetőség jut. Az a néhány gazdálkodó viszont, aki óriási területen gabonatermesztéssel foglalkozik, stabilan meg tud élni, de ezek száma csekély. A mezőgazdaság vidékeltartó képessége teljesen felborult. ”  

Bár erről kevesebb szó esik, de az állattenyésztés azért is került kritikus helyzetbe, mert a fiatalok gyakorlatilag teljesen elfordultak mindettől. „Az állattenyésztés napi 24 órás munka, nincs nyári szünet, hétvége, ez folyamatos tevékenység, a fizetés pedig alacsony. Nem mellesleg szétzilálták, leépítették az elmúlt időszakban az agrárképzést is, az utánpótlással súlyos gondok vannak. Márpedig ami most leépül az állattenyésztésből, az már nem lesz pótolható a későbbiekben.”

Forrás: hirklikk.hu