Heti egyenleg: a józan ész szerint nem dobunk ki 10 milliárdot az ablakon nemzeti konzultációra

2022. szeptember 30. 15:05 2022. szept. 30. 15:05

Bár az abortusztörvény módosítása kapcsán nem jutott eszébe, most újabb nemzeti konzultációt indít a kormány – az európai szankciók hazánkat sújtó következményeiről kérik ki a lakosság véleményét. A kérdést, hogy miért éppen a jelenlegi nehéz gazdasági helyzetben tapsol el erre a kormány – a reklámokkal együtt mintegy – 10 milliárd forintot, Kuncze Gábor és Somogyi Zoltán vitatta meg Bánó Andrással a Klikk TV Heti egyenleg című műsorában.

A felvetés ingyen is megválaszolható lenne, mivel ismert, hogy a magyarok egy része azt tartja, hogy elege van a szankciókból, de ez a vélemény nem „perdöntő”. Mégis mire fel ez a pazarló színjáték? 

„Ez az értelmetlenség már a szavazótáborukra sem hat” – jelentette ki a volt belügyminiszter. Kuncze Gábor szerint mindez arra is sportszerűtlen hivatkozás lehet, hogy bár Orbánék természetesen nem akarnak vétózni Brüsszelben, de a „népakarat” megköveteli.

„Egyébként is, ki hiszi el, hogy ezúttal a konzultáció végeredménye hiteles adat lesz? Mondanak egy számot, amint történt eddig is”. Egyetért azokkal, akik azt mondják: ilyen helyzetben 10 milliárd forintot nem dobunk ki az ablakon.  

Somogyi Zoltán emlékeztetett, „Orbán politikája korábban is az volt, hogy a politikai irányváltásait széles körben igyekezett megerősíteni. Amint a kezdetekkor az alaptörvényt is hasonlóan legitimizálták, ami azzal kezdődik, hogy a magyar nép megbízta Orbán Viktort és csapatát, hogy vigyék végbe a fülkeforradalmat.”

Kuncze megemlítette, hogy a parlamentben újságírók próbálták az elsiető kormányzati képviselőket faggatni a szankciókról. „Volt, aki megállt és közölte, hogy amint leállnának a szankciók, véget érne azonnal a háború is, és már másnap felére csökkenne a gáz ára és az infláció. Ezek ugyanazok a dumák, amiket Orbán mond. Az ország miniszterelnöke pedig sajnos ilyen csúsztatásokkal, hazugságokkal tud sikereket elérni ebben az országban.”

Somogyi emlékeztetett, hogy egyes felmérések szerint mégis sok százezren elpártoltak a Fidesztől, „de nem találtak új politikai erőt maguknak”. Jelezte, hogy Orbán „menekülési útja a forint romlása, az infláció drámai mértéke kapcsán változatlanul a külső okokra való hivatkozás. Márpedig tudjuk, hogy nem ez az ok”. Ennek kommunikálására pedig megvan minden eszköze. 

Kuncze hozzátette: „a miniszterelnök vitathatatlanul slágfertig volt a hétfői parlamenti nyitóvitában, de olyan ócska módon mossa le az ellenzéket, olyan zsebből előszedett, oda nem illő panelekkel, minthogy zavarja a tisztánlátást, ha az embernek kilövik a szemét. Amikor megélhetési alapkérdésekről van szó, ezek nem túl frappáns példák, bármire is célozgasson vele.”

A Klikk TV Heti egyenleg című műsora itt nézhető meg.

Forrás: hirklikk.hu