Istentiszteleten üzent Balognak egy lelkész: nem alkalmas az egyházkerület vezetésére

2024. február 20. 08:55 2024. feb. 20. 08:55

Thoma László a vasárnapi igehirdetése alkalmával fejtette ki, hogy Balog azzal, hogy a személyét ért támadást az egyház elleni támadásnak minősítette, bűnt követett el, és nemcsak a zsinat éléről, hanem püspöki címéről is le kellett volna mondania.

„Kifejezhetjük, hogy azt gondoljuk, egy politikus mindig az marad, így jelenlegi püspökünk nem alkalmas arra, hogy a református egyházunkat, egyházkerületünket vezesse. Kifejezhetjük, hogy ha valóban belátja tettei súlyát, szerepének megosztó voltát, az egyházunk közösségének azzal segítene a legtöbbet, ha belátná, mennyit árt, és lemondana vezetői tisztségéről” – áll Thoma Lászlónak a Gazdagréti Református Gyülekezet vezető lelkipásztorának a vasárnapi istentisztelet alkalmával elmondott igehirdetésében, amelyet a hvg.hu szúrt ki.

Thoma a fentieket azzal vezette fel, hogy elmondta, vétkezett egyházuk egyik legfőbb vezetője, aki bár visszatért a politikai pályáról a lelkészi, püspöki szolgálatba, nem tud nem politikusként működni. Ugyan bocsánatot kért és a zsinat lelkészi elnökségéről is lemondott, ám megmaradt püspöknek, és ennek következtében semmi sem változott.

„Továbbra is ugyanúgy döntéshozó tagja a zsinatnak, az egyházkerületünk vezetője [...] ugyanúgy mélyen meghatározza a közegyházi működést” – mondta. Ezek alapján, bár Thoma nem nevezte meg, de egyértelmű, hogy Balog Zoltánról volt szó.

A lelkipásztor szerint Balog azzal, hogy a személyét ért támadást az egyház elleni támadásnak minősítette, bűnt követett el, ám ez a bűn az anyaszentegyház egész közösségét érinti. Thoma úgy véli, hogy Balog ráadásul nemcsak a közelmúltban, hanem éveken át folyamatosan vétkezett, „mert nem lehet a politikát ennyire belekeverni az Isten népe működésébe”.

Thoma szerint ugyanakkor vétkeztek a gyülekezeti közösségek presbitériumai is, akik négy évvel ezelőtt egy politikust választottak püspökké. „A korábbi évek sodródásának és konkrétan ennek a döntésnek az eredményeként református egyházunk olyan közel került a politikához és az aktuális államhatalomhoz, annyi szállal kötődik hozzá, hogy az nem szolgálja Isten dicsőségét, már-már lehetetlenné teszi szolgálatának hűséges végzését” – mondta a lelkész.

A beszéd végén pedig feltette magának és gyülekezetének a kérdést, hogy miként lesz ebből megtérés, megújulás? Más helyett ugyan nem lehet megtérni, de több mindent kifejezhetnek. „Kifejezhetjük először is a mélységes együttérzésünket az érintett ügy áldozataival. Mindenkivel, akit gyermekként bántottak, akiket nem védtek meg, akiktől jó ideig nem kértek bocsánatot, akiknek a szenvedését, fájdalmát csak fokozta ez a mostani helyzet” – mondta Thoma László, majd ezt követően közölte a Balog távozásának szükségességével kapcsolatos gondolatait.

A hvg.hu emlékeztet: Balog Zoltán a múlt hét nagy részében még a Magyarországi Református Egyház legfőbb vallási méltósága volt, pénteken jelentette be a lemondását a zsinat lelkészi elnökének posztjáról, miután kiderült, hogy jelentős szerepet játszott a Novák Katalin államfő és Varga Judit politikai bukását eredményező kegyelembotrányban.

Forrás: hirklikk.hu