Jeszenszky Géza: Orbán beszéde káros és kockázatos Magyarországnak

2022. augusztus 10. 13:34 2022. aug. 10. 13:34

Egy kisebb ország esetében nem jó stratégia, ha a politika mindent egy lapra tesz fel, különösen, hogy a trumpisták a Republikánus Pártnak is csak egy irányzatát képviselik – mondja Jeszenszky Géza volt külügyminiszter, egykori washingtoni nagykövet.

Arra a kérdésre, hogy mit gondol Orbán Viktornak a texasi CPAC-en elmondott be­szédéről, Jeszenszky Géza a hvg.hu-nak elmondta, a tusnádfürdői beszédhez képest, amiben elég szörnyű dolgok voltak, itt nem mondott olyan eget rengetőket. Udvarolt a jól vagy rosszul felmért – nem éppen szép számú – közönségének. Hozzátette: nem a kongresszusban, még csak nem is a republikánusok konvencióján beszélt, hanem egy, a republikánusokhoz kötődő, szélsőségesnek tekintett csoport konferenciáján.

Jeszenszky szerint ha az a cél, hogy az ország jó vagy rossz hírét, de mindenképp terjesszük, mert akkor fognak bennünket ismerni, akkor azt elérte. De ha – logikusan – minél pozitívabb képet szeretnénk Magyarországról kialakítani úgy, hogy az nem csak egy szűk csoportra korlátozódik, akkor a beszéd káros volt. A híre a jelenlevőkön túl másokhoz is eljut, köztük a republikánus párt nem trumpista köreihez is. A mai amerikai kormányzatot pedig mégiscsak a demokraták vezetik – jegyezte meg.

A volt külügyminiszter szerint ennek a beszédnek tehát csak akkor volna hozadéka az ország szempontjából, ha Trump vagy a Dallasban látott szellem uralkodóvá válna az Egyesült Államokban. Ettől azonban elég messze vagyunk.

„Trump újabb elnöki ciklusára egyre kevesebb az esély, még ha a félidős választások után a republikánusok erősödnek is. Ha pedig ez a váltás nem következik be, akkor inkább a rossz hírünket keltette a beszéd” – húzta alá.

Forrás: hirklikk.hu