Joe Biden bejelentette visszalépését

2024. július 21. 20:51 2024. júl. 21. 20:51

Ahogyan arra többen is számítottak, az Egyesült Államok elnöke vasárnap bejelentette, hogy visszalép a jelöltségtől, mégsem indul a novemberi választásokon. Hivatalos közleményét a magán Twitter-oldalán is megosztotta.

Az amerikai Axios hírportál csütörtökön azt pedzegette, hogy Biden akár már a hétvégén lemondhat. Az utóbbi időben színfalak mögött helyeztek hatalmas nyomást az elnökre saját párttársai, köztük olyan vezető személyiségek, mint Chuck Schumer szenátusi elnök vagy Nancy Pelosi volt házelnök.

A demokrata politikusok szerint Biden esélytelen a győzelemre Donald Trumppal szemben, az ország érdekében így más jelöltnek kell megmérkőznie a volt amerikai elnökkel - írja a Telex.


 

Posztjában az elnök azt írja:

"Életem legnagyobb megtiszteltetése volt, hogy az Önök elnökeként szolgálhattam. És bár szándékomban állt újraválasztásért folyamodni, úgy vélem, hogy pártom és az ország érdeke az, hogy visszalépjek, és hivatali időm hátralévő részében kizárólag elnöki kötelességeim teljesítésére összpontosítsak"

– jelentette ki. „Döntésemről a hét folyamán részletesebben fogok beszélni” – tette hozzá. Majd háláját fejezte ki mindazoknak, akik keményen dolgoztak azért, hogy esélye legyen a novemberi választásokon, külön köszönetet mondott Kamala Harrisnek.

"Ma is abban hiszek, amiben mindig is hittem: hogy nincs olyan dolog, amit Amerika ne tudna megtenni – ha együtt csináljuk. Csak ne feledjük, hogy mi vagyunk az Amerikai Egyesült Államok" – írta az amerikai elnök. 

Egyúttal bejelentette, hogy felajánlja támogatását Kamala Harrisnak, hogy ő legyen a demokraták elnökjelöltje.