Káoszt hozott a fémhulladékok gyűjtésének központosítása

2023. július 25. 05:45 2023. júl. 25. 05:45

A Mol budapesti székházánál és az Energiaügyi Minisztériumnál tüntetett július 14-én a Magyar Fémkereskedők Szakmai Egyesülete a július elsejétől érvénybe lépett új hulladékkoncesszió miatt. Az új szabály szerint a koncessziót elnyert cég, a Mol Hulladékgazdálkodási Zrt. (MOHU) gondoskodik a hulladékok kezeléséről, ártalmatlanításáról, hasznosításáról. Így az állami cég határozza meg, mi történjék a hulladékpiac jövedelmet termelő részén is, eldöntheti, kivel és mennyiért dolgozik együtt.

A fémkereskedők legfőbb gondja a jogszabállyal az, hogy nem tisztázza, mi számít a koncesszió hatálya alá tartozó fémhulladéknak, és mi nem. Az értelmezésben az állam sem segített: a NAV két nappal a hatályba lépés után, július 3-án tette közzé, szerinte mi tartozik a törvény hatálya alá, és mi nem. Az Energiaügyi Minisztérium szintén egy fontos határidő lejárta napján adta ki állásfoglalását arról, mi történjék az építési és bontási hulladékkal – pedig ennek tisztázására lett volna másfél év.

A fémkereskedők ragaszkodnak ahhoz, az értéket képviselő fémhulladékok átvétele, felvásárlása nem tartozhat az új szabályozás hatálya alá, ezt tisztázni kellene a törvényben. Ennek híján évtizedek óta működő, piacról élő fémkereskedő vállalkozások munkája lehetetlenül el.

A koncessziót elnyert MOHU úgy foglalt állást, hogy a hulladékok újrahasznosításának 65 százalékos arányát – amit az Európai Unió elvár – csak egységes rendszerben lehet elérni. Most Magyarországon ez az arány 30 százalékos – és ahogy a Telexnek elküldött MOHU-közlemény fogalmaz – a cég szerint ez a fémtartalmú hulladékok esetében is így van. A jobb újrahasznosítási arány érdekében a MOHU állítja, átlátható, egységes rendszert épít. Ehhez partnereket keres a fémkereskedők között, és talált is, le tudja fedni az országot.

Ahogy a szabadeuropa.hu írta, a Mol korábban azt ígérte, a lakosság semmit sem fog érzékelni abból, hogy életbe lép a koncessziós rendszer, ám a fémhulladékkal foglalkozó kereskedők egy része nem nyitott ki, tiltakozásul. Aki most, a nyári szünetben dönt úgy, hogy utánfutóra pakolja a portán összegyűlt fémhulladékot, és elviszi a legközelebbi méhtelepre, vakarhatja a fejét.

„Mi hetvenkét tagot képviselünk, de ennél sokkal többen vannak, akik szeretnék, hogy változzon a jogszabály: mintegy 430 vállalkozás, köztük jó néhány több telephellyel rendelkezik, így 500-600 átvevőhelyről lehet szó” – mondta most a magyarnarancs.hu kérdésére Szlávik Mónika, a Magyar Fémkereskedők Szakmai Egyesületének elnöke.

„A MOHU kedden közzétett listája 47 cég 106 telephelyét tartalmazza. Erről állítja a MOHU azt, hogy országos lefedettséget teremtett a fémhulladék átvétele tekintetében.”

„Mivel a jogalkotótól még nem érkezett semmilyen reakció, reménykedünk abban, hogy az érveinket átgondolják” – mondta Szlávik Mónika. – „A petíciónkat jogi érveléssel együtt adtuk át. Alátámasztottuk az álláspontunkat, miért nem tartozik az értékkel rendelkező fémhulladék a koncesszió körébe. Az Európai Unió által meghatározott célértéket a fémcsomagolás-hulladékok szempontjából már eddig is bőven meghaladtuk. Az Energiaügyi Minisztérium által az első félévről közzé tett adat szerint 75 százalék feletti visszagyűjtést sikerült produkálni. A fémek tekintetében az újrahasznosítás tökéletesen működik Magyarországon, minden értékes fémhulladék bekerül a méhtelepekre, mert a tulajdonosuk érdekelt abban, hogy behozza.”

Forrás: hirklikk.hu