Karácsony: benyújtottuk az öt legfontosabb népszavazási kérdést Magyarország jövőjéről!

2021. július 21. 18:49 2021. júl. 21. 18:49

Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere, az ellenzéki előválasztás miniszterelnök-jelöltje szerda délután benyújtotta az öt legfontosabb népszavazási kezdeményezést az egészséges, korrupciómentes és szolidáris Magyarországért az MSZP, a Párbeszéd és az LMP támogatásával.

A magyarok már régóta várják, hogy végre közvetlenül szavazhassanak az őket, mindennapjaikat érintő legfontosabb ügyekről – mondta szerda délutáni sajtótájékoztatóján Karácsony Gergely. Pécsi STOP legfrissebb híreit itt találod!

„Ma reggel 8 órától újra lehet Magyarországon országos népszavazást kezdeményezni. Az elmúlt időszakban sok olyan ügy gyűlt össze a magyar politikában, amely azért kiált, hogy ezt az eszközt használjuk” – emlékeztetett.


 

 

Bejelentette, éppen azért szerdán hivatalosan is öt kérdésben kezdeményezett egy öt igenes országos népszavazást az MSZP, a Párbeszéd és az LMP politikusaival közösen a Nemzeti Választási Bizottságnál.

Elmondta, a Magyarország jövőjét érintő öt legfontosabb kérdésről van szó, amelyről már most, a jövő évi kormányváltás előtt szavaznia kell a népnek, mivel a kormány a tevékenysége megfosztja a magyarokat kiegyensúlyozott jövőjüktől. „Ez a kormány, a bukására készülve, elkezdett csomagolni. És ha csomagol, akkor elkezdte magával vinni a közvagyont, hogy az az 1 százaléknyi kiváltságos magánérdekeit szolgálja a 99 százaléknyi többség helyett” – mondta Karácsony.

Emlékeztetett, a kormány a vidéki fiatalok boldogulását segítő Diákváros helyett kínai kommunista egyetemet akar építeni a magyarok eladósításával, ezért az első kérdés arra keres választ, Diákváros épüljön-e Budapesten a Fudan egyetem helyett.

Kapcsolódó: Karácsony népszavazási ellencsapással reagált Orbán bejelentésére

Előrevetítette, a kormány az elmúlt évtizedek legnagyobb vagyon-kiárusítására készül: 5000 milliárd forintnyi közvagyont juttatna magánzsebekbe, főként Mészáros Lőrincébe, az autópálya-koncesszióval, a második kérdés ezért az autópályák eladásának megakadályozásáról szól, ugyanis – ígérte – jövőre a Karácsony-kormány már nem fogja átjátszani a közpénzt az oligarcháknak.

A miniszterelnök-jelölt szorgalmazta, Magyarország, a többi EU-s országhoz felzárkózva csatlakozzon az Európai Ügyészséghez a közpénzlopás folytatásának megakadályozására, hiszen ezt az európai, de különösen a magyar választópolgárok is megkövetelik. Ismertette, a harmadik népszavazási kérdés ezért az Európai Ügyészséghez való csatlakozásról szól, annak érdekében, hogy a magyarok hozzájuthassanak az európai pénzekhez.

Karácsony Gergely elítélte, hogy a Fidesz-kormány a kínai érdekek kiszolgálását fontosabbnak tartotta az idős emberek védelménél. „Ma nyilvánosságra hozott adatainkból is az derül ki, hogy több százezer idős ember lehet védtelen az újra támadó vírussal szemben, mert a kormány hatástalan kínai vakcinát erőltetett rájuk. A negyedik kérdés ezért az idősek védelméről szól, arról, hogy idős honfitársainknak biztosítson a kormány ingyenes antitest-szűrést”.

Karácsony azzal is vádolta a kormányt, hogy „súlyos érzéketlenséggel” kezeli a gazdasági válságot, ezért Európa legnagyobb áremelkedését kénytelenek nyögni a magyarok. Bejelentette, az ötödik kérdés ezért arra vonatkozik, hogy a többi országhoz hasonlóan Magyarországon is bővítsék az álláskeresési támogatásrendszerét az EU-s helyreállítási alapból.

A főpolgármester reagált a homofób törvényhez kapcsolódó kormányzati népszavazási kezdeményezésre is. Jelezte, már hosszú ideje világosan és megfelelően szabályozott jogszabályok vannak életben a gyermekek védelmével kapcsolatban, éppen ezért a Fidesz népszavazási kérdései a tőlük megszokott, kizárólag olcsó és propagandisztikus álkérdések.

Szánalmasnak és megvetésre méltónak nevezte Orbán szándékosan megosztó álkérdéseit, de elmondta, számít arra, hogy végül egy lapra kerülnek majd az általa benyújtottakkal. Amennyiben így lenne, arra buzdított, szavazzanak az emberek nyugodtan nemmel Orbán kérdéseire, de ebben a NEM-ben legyen benne Orbán politikájának elutasítása is. Kérte ugyanakkor, hogy az öt nem mellett, a szavazók mondjanak öt igent is a jövőre.

„Ezzel a kezdeményezéssel a célunk, hogy a semmit nem mondó és semmiről nem döntő kérdések helyett Magyarország és a Magyarország jövőjével kapcsolatos legfontosabb kérdésekről döntsenek a magyar választópolgárok. Azért tettük ezt a kezdeményezést, mert ezek Magyarország legfontosabb kérdései most” – húzta alá és ígérte, jövőre, a Karácsony-kormánnyal Magyarország új politikai korszaka kezdődik: Magyarország újraegyesítésének korszaka.

<iframe src="https://www.facebook.com/plugins/video.php?height=314&href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fkaracsonygergely%2Fvideos%2F186297063467839%2F&show_text=false&width=560&t=0" width="560" height="314" style="border:none;overflow:hidden" scrolling="no" frameborder="0" allowfullscreen="true" allow="autoplay; clipboard-write; encrypted-media; picture-in-picture; web-share" allowFullScreen="true"></iframe>

Pécsi STOP legfrissebb híreit itt találod!

Forrás: Hírklikk