Karácsony éjjel 2-ig feloldanák a kijárási tilalmat?

2020. december 19. 08:50 2020. dec. 19. 08:50

Nagyon valószínűnek tartja Falus Ferenc, hogy a kormány lazítani fog a karácsonyi kijárási tilalmon. „Minden bizonnyal ez valóban csak színjáték” – reagált feltevésünkre, hogy addig fokozzák a várakozást, míg már mindenki azt figyeli, mit jelent majd be hétfőn 24-ével kapcsolatban, s mit ad isten!,a bejelentés a lakosság legszélesebb rétegeinek az óhajait fogja majd tükrözni. Falus szerint 24-én hajnali 2-ig kellene feloldani a kijárási tilalmat. De nem ad hoc döntéseket kellene hozni. A korábbi országos tiszti főorvos szerint a járvány elérte a platót, „de még mindig nagyon magas a pozitivitási arány”. 

December elsején 3951 frissen regisztrált fertőzöttről szólt a kormányzati tájékoztatás, rá egy hétre 2219, majd egy hét elteltével 1893, ma pedig  4428 volt a hivatalos adat. Közben le-fel mozgott a megbetegedettek száma, s még nagyobb mértékben (legalábbis a statisztikákban rögzítetten) az elvégzett teszteké. A csúcs a vizsgált időszakban 6197 volt (11.-én), a negatív rekord pedig a már említett 1893 (15.-én), ami egyben ötven napos rekordmélységet is jelentett. A trendvonal inkább lefelé mutat, de a koronavírus esetében annyit már megtanulhattunk, hogy semmi sem biztos, de minimum nem feltétlenül az, aminek látszik.

Szlávik János december eleje óta többször is mondta (mint például a hét végén), hogy Magyarországon platón van a járvány, amit elvben azt jelenti, hogy az új esetek, a kórházban fekvők és a halottak száma sem változik. Egyetért-e Dél-pesti Centrumkórház Országos Hematológiai és Infektológiai Intézetének osztályvezető főorvosának a véleményével? – kérdeztük Falus Ferencet.

Plató van, de még minden nyitott

„Igen, szerintem is van plató, a megbetegedések száma valószínűleg mérséklődött, a kórházba kerültek számának emelkedése is megállni látszik” – értett egyet Szlávikkal a korábbi országos tiszti főorvos. Mint hozzáfűzte: „ennyit értek a korábban hozott intézkedések”. 

Ugyanakkor rámutatott, hogy miután a teszteknek még mindig magas aránya hoz pozitív eredményt (ma 13,8 százalékos lett a pozitivitási arány), nem nagyon látszik, hogy lefelé mozdulna el a platóról a járvány. Ezt ott, s úgy lehet elérni, ahol komoly karantén-intézkedéseket hoznak és nagyon sokat tesztelnek – mutatott rá. Rezignáltan azonban megjegyezte, hogy ilyen helyeken átmenetileg leesik ugyan három százalék alá a pozitivitási arány, amire a hatóságok lazítással válaszolnak, mire ismét romlani kezd a helyzet. 

De hát tudtuk már a Covid első hatásainak megismerésekor, hogy ez egy súlyos vírus – jegyezte meg. Halálozási aránya – nem lehet elégszer ismételni – 0,3-05 százalék, ami nagyon súlyos, háromszor-ötször súlyosabb, mint egy súlyos influenzáé. Nem szólva arról, hogy ha valaki átesik az influenzán, s meggyógyul, akkor maga mögött tudhatja a betegséget. Ám a koronavírus esetében nagyon sok a – gyakran váratlan – szövődmény, a rehabilitációs és az utókezelési igény, s nem tudni, milyen gyakran jelennek meg a hosszú távú szövődmények, s azok milyenek lesznek.

Színjátékot játszik a kormány

Az irreális felvetés, hogy a legalább a szűk családok ne találkozzanak karácsonykor – vetettük fel. Ami alapján adódik a kérdés, hogy nem tartaná-e észszerűnek a szakember, hogy a kijárási tilalmat legalább 24.-én estére eltöröljék? Ugyanis az este 8 órás tilalmi korláttal nem fogják tudni megakadályozni, hogy a családtagok meglátogassák egymást, viszont mérhetetlen kényelmetlenséget okoznak mindenkinek. 

Falus Ferenc szerint szenteste hajnali két óráig fel kellene oldani a kijárási korlátozást. Akik akarnak, elmehetnek az éjféli misére is, ám – hívta fel a figyelmet – az egyházzal meg kellene állapodni, hogy sakktábla-szerűen ültessék a híveket, illetve azt is, hogy korlátozzák a templomba beengedettek számát.

„Valószínűleg ez az egész csak színjáték” – értett egyet felvetésünkkel, miszerint elképzelhető-e, hogy a kormány eleve könnyítést tervezett, s kiszámított módon fokozza az emberekben a várakozást azzal is, hogy naponta elmantrázza, majd hétfőn döntenek a kérdésben, s mit tesz isten? Orbán Viktor, jóságos cáratyuskaként bejelent valami ilyesmi lazítást? Hiszen propagandaszempontból bejött neki az idősek vásárlási sávja is – a szakma tiltakozása ellenére bevezették, majd miután óriás tiltakozások alakultak ki miatta, gyorsan visszavonták, ám azóta dicsérik a kormányt milyen okosat lépett az eltörléssel.

„Különben sem ad hoc döntéseket kellene hozni” – szögezte le a szakember. Előre meg kellene mondani, hogy milyen a járványügyi helyzet, s mire készülnek az adott helyzetben, de eddig soha nem mondták ezt meg, pedig a járvány milyensége nem váratlanul alakul ki – húzta alá.

Forrás: Hírklikk/Szerző: NVZS