Karácsony Gergely: Magyarország ma Európa szegényháza

2021. július 31. 14:56 2021. júl. 31. 14:56

Karácsony Gergely és az LMP két társelnöke aláírta a radikális fordulatot ígérő Zöld Garancia Programot az ellenzéki erő 51. kongresszusán, Budapesten.

Kanász-Nagy Máté, az LMP társelnöke az eseményen azt hangsúlyozta: a zöldek komplex, összefüggő rendszerként tekintenek a társadalomra, a környezetre és a gazdaságra.  Pécsi STOP legfrissebb híreit itt találod!    

A politikus arról beszélt, céljaik közé tartozik élhető településeket, tiszta levegőt, egészséget, békét, nyugalmat biztosítani az embereknek, eközben pedig nemet mondanak minden – akár keletről, akár nyugatról érkező – függőségre, kiszolgáltatottságra, kizsákmányolásra.


 

„Bármilyen szelídek is ezek a célok, nagyon is meg kell küzdenünk értük” – jegyezte meg Kanász-Nagy Máté, hozzátéve, az LMP-nek az elmúlt harminc évvel szemben kell alternatívát nyújtania, és a mindennapi konfliktusokba is lelkiismeretesen, bátran beszállva, keményen kiállni álláspontja mellett.

A gyökeres zöld fordulat szükségességét hangsúlyozva kiemelte, a növekedési hajsza a bolygónk mellett a lelkünket is megmérgezi. Megjegyezte, az LMP a jövőre felálló kormány „zöld lelkiismerete” akar lenni.

Schmuck Erzsébet, a párt másik társelnöke azt hangoztatta, hogy az utóbbi években Európa-szerte megerősödött a zöld gondolat és az azt képviselő pártok támogatottsága. Magyarországon is nőtt a környezeti érzékenység és tudatosság.

Bebizonyosodott, hogy az eddigi politikák nem tudják kezelni az emberiség előtt álló legnagyobb kihívásokat, így a klímaválságot és az ökológiai válságot – indokolt az ellenzéki politikus.

Szerinte amit ezen a területen 2010 óta a kormány tett, az „óriási csapást jelentett hazánk környezetvédelmére, természetvédelmére”, hiszen „a klímaváltozás megfékezése helyett a kormány folyamatosan önmagát fényezte”, nem a klímatudatosságot emelte, hanem Brüsszelben is az autóipar érdekeit védte.

Magyarország jövőjéhez zöld út vezet, de ehhez az úthoz egy zöld miniszterelnökre van szükség – jelentette ki, hozzátéve, hogy a posztra Karácsony Gergely az alkalmas személy.

Karácsony Gergely főpolgármester, a párt miniszterelnök-jelöltje – az LMP nevére utalva – arról beszélt, lehet más a politika, „de most már legyen is más”.

Hangsúlyozta, nemcsak bevinni kell a parlamentbe a zöld politikát, formálni a közéleti gondolkodást, hanem a kormányváltás ügyének és az ország újraegyesítésének élére kell állniuk a zöldeknek.

Hozzátette, a magyar ellenzéknek „Európa legcinikusabb, leghazugabb és a legtöbb politikai eszközzel, erőforrással rendelkező rendszerét” kell leváltania, egyszerre kezelve a demokratikus, az ökológiai és a szociális válságot, amelyek közül az utóbbi miatt „Magyarország ma Európa szegényháza tulajdonképpen”.

Ezt a három válságot nem lehet külön megoldani, ez ugyanaz a válság – jelentette ki, majd arról beszélt, hogy nem néz szembe a kormány a valódi gondokkal, hanem csinál helyettük álproblémákat.

Karácsony Gergely fő célnak azt nevezte, hogy „igazi, a jövőt építő zöld kormányzás” kövesse a 2022-es kormányváltást.

Az aláírás után a tanácskozás zárt körben folytatta munkáját.

 Pécsi STOP legfrissebb híreit itt találod!    

Forrás: MTI