Kíméletes interjút közölt az Index Mészáros Lőrinccel

2021. június 11. 11:23 2021. jún. 11. 11:23

Az Indexnek adott interjút Mészáros Lőrinc felcsúti milliárdos, Orbán Viktor miniszterelnök barátja, aki a 100 leggazdagabb magyar legfrissebb kiadványa szerint az ország leggazdagabb embere csaknem 500 milliárd forint vagyonnal. Mészáros azt ezt firtató kérdésre elmondta: aki egy kicsit is járatos az üzleti életben, az tudja, ezek vagyonbecslések, „nem készpénzállományról van szó”, nem tulajdonít különösebb jelentőséget az ilyen listáknak.

Sokkal inkább azt látom a támadások mögött, és ezért elfogadom és megértem, hogy sokaknak nem tetszik az én elkötelezett jobboldali kiállásom. Mivel ma Magyarországon jobboldali kormány van, érthető számomra, hogy az ellenzék a Mészáros Csoporton és más, jobboldalhoz kötődő gazdasági szereplőkön keresztül támadja a kormányt


 

– írja a beszélgetést szemléző 24.hu.

Az Index kérdése szerint a közbeszerzések tekintetében „a legtöbbet hangoztatott vád, hogy Mészáros mindent visz”, a milliárdos ugyanakkor ezt is az ellenzéki politikusok és média számlájára írja. Mészáros szerint „balliberális tévhit, hogy a munkákat odaadják a vállalkozóknak”, a munkáik döntő többségéhez nyílt eljárásokkal jutnak, ahol a legkedvezőbb ajánlat győz. A pályázatok 95 százaléka nyílt és hirdetménnyel induló eljárás, amelyen bárki részt vehet, tette hozzá. A Pécsi STOP legfrissebb híreit itt találod! 

Azt persze nem állítom, hogy ellenséges közegben dolgozunk, mint, mondjuk, 2002 és 2010 között, amikor sorra kaptuk a NAV-ellenőrzéseket, folyamatosan vagyonosodási vizsgálatokat rendeltek el ellenem

– fogalmazott. Mészáros elmondta azt is, hogy csoportszinten tavaly 1200 milliárd forintos árbevételük volt, „ezzel mi vagyunk Magyarország legnagyobb építőipari cége”.

A beszélgetésben felmerült, hogy a járványhelyzet túlélésében bizonyára nagy szerepet játszott a Hunguest Hotelsnek nyújtott 17,7 milliárd forintos állami támogatás is a szállodafelújításokra. Mészáros kiemelte, hogy a Hunguest Hotels csak a harmadik körös pályázatban tudott részt venni. Az első körben csak a panziókkal, kisebb turisztikai létesítményekkel lehetett pályázni, a másodikban a 100 szoba alatti szállodák pályázhattak, és csak a harmadik körben jelentkezhettek a pályázatra a több mint 100 szobával rendelkezők. Ráadásul „azok a szállodák, amelyek a felújítás miatt nem zártak be, a koronavírus mindhárom hulláma és az üzemszünetek alatt is csaknem ezer munkatársnak biztosították a megélhetését egy rendkívül válságos időszakban.”

Nemzetközi terjeszkedésükkel kapcsolatban elmondta: szívesen terjeszkednek az építőiparban, „szeretnénk a környező országokban erőteljesebben jelen lenni, Horvátországban, Szlovákiában és Romániában komoly terveink vannak. De nem csak a régióban gondolkodunk: most vásárolunk Líbiában két céget, erőmű-karbantartó vállalatokat.”

December végén megkezdte tényleges működését a Magyar Bankholding Zrt. (MKB + Budapest Bank + Takarékbank), a tényleges fúzióról Mészáros annyit árult el, hogy az 2023-2024-re zárulhat le, addig a három bank ugyanúgy működik. Az üzletember szerint az OTP utáni második legnagyobb bank formálódik most, amelynek a nevét még nem választották ki. A fúzió után meghatározó, de 50 százalék alatti részesedése lesz a Mészáros Csoportnak a bankban. Az a végső célunk, hogy a fúzió végén a cég kinn legyen a tőzsdén, tette hozzá Mészáros Lőrinc.

Ez is érdekelhet: Mészáros Lőrinc a leggazdagabb magyar, megelőzte Csányi Sándort

Szóba került az úgy nevezett feécsúti per is. Fekete-Győr András, a Momentum miniszterelnök-jelöltje kilátásba helyezte Mészáros elszámoltatását. Az üzletember szerint ugyanakkor Fekete-Győr az ilyen típusú fenyegetésekkel azt a közösséget is támadja, „amelyet mi úgy hívunk, Mészáros Csoport.”

Mint említettem, csaknem 30 ezer dolgozó tagja ennek a közösségnek, ennyi családnak nyújtunk tisztes megélhetést, munkán alapuló biztonságot.

Hozzátette: nincs félnivalója egy esetleges kormányváltás után sem, egy ekkora vállalatot ugyanis csak transzparensen lehet működtetni.

Válásával és a vagyonmegosztással kapcsolatban annyit árul el, hogy utóbbi már szeptemberben lezárult, „nincsenek vitás kérdések köztünk.” Volt feleségével „nagyon korrektül” megoldották ezt a kérdést.  A Várkonyi Andreával való kapcsolatát feszegető kérdésre szűkszavúan válaszolt:

Igen, az elmúlt időszakban akaratunkon kívül kissé nagy a sajtóérdeklődés irányunkba, de Andival nagyon boldogok vagyunk. Egyikünknek sem volt kérdés, hogy össze szeretnénk kötni az életünket. De a részleteket hadd őrizzük meg magunknak.

Az interjút ugyancsak szemléző Telex emlékeztetett: tavaly nyáron a Telex szerkesztőségét alkotó újságírók azért hagytak el, mert veszélyben érezték a lap függetlenségét. Az Index azóta a kormánymédiában jelentős befolyással rendelkező Vaszily Miklós érdekeltségébe került, aki Mészáros médiaügyi jobbkeze és üzlettársa is egyben: vezérigazgatóként dolgozott a vállalkozó tulajdonában álló Echo TV-ben, tavaly pedig az ő tőkéjéből alapította meg a Pesti TV mögötti céget.

A portál megjegyzi még azt is, hogy nem kellett attól tartania a vagyonát az Orbán-kormány hatalomra kerülése óta 407 milliárd forintosra növelő üzletembernek, hogy igazán izzasztó kérdéseket kap. Az interjú pedig az "élőbeszédben használt nyelvezetre a legkevésbé sem emlékeztető".

A Pécsi STOP legfrissebb híreit itt találod! 

Nyitókép: Index.hu