Komjáthi Imre: mennyire más problémákkal küzdenek a világ különböző pontjain

2022. november 26. 14:19 2022. nov. 26. 14:19

A Magyar Szocialista Párt delegációja a Szocialista Internacionálé kongresszusán vesz részt, ahol tegnap is fontos találkozókra került sor, azon túl, hogy megválasztották a szervezet elnökének Pedro Sánchez spanyol szocialista miniszterelnököt.

A párt társelnöke, Komjáthi Imre Facebook-oldalán arról számolt be, hogy az egyes delegációk felszólalását hallgatva, kitűnik, hogy mennyire más problémákkal küzdenek a világ különböző pontjain.

„A kurdok után Haiti szocialistái beszélnek arról hogyan gyilkolják halomra őket, gyújtják fel a házaikat és erőszakolják meg az asszonyaikat. Minden szavuk, minden mondatuk a tömény fájdalom. A világ azon részein egészen másképp élik meg a szolidaritás hiányát.”

Kongó küldöttének beszédéről a szocialista politikus azt írta, végtelenül megrázó hallgatni a beszámolókat a fegyverek hatalmáról. „Nők, gyermekek és férfiak halálán gazdagodnak és élnek számunkra felfoghatatlan magas életszínvonalon emberek.”

Komjáthi Imre hozzáteszi, a szocialisták azért dolgoznak, hogy igazságosabbá és békésebbé váljék a világ, hogy csökkentsék az emberek és a Föld kizsákmányolását.

„Hogy ha béke van, akkor ne gazdagodhassanak meg fegyverkereskedők mások szenvedésén, halálán. Hogy csökkenjen a jövedelmi és vagyoni szakadék gazdagok és szegények között.”

A haza bölcse, Deák Ferenc szavai is új értelmet nyernek itt – teszi hozzá ,, nevezetesen: „Nem az a boldog ország, ahol legtöbb a gazdag ember, hanem az, hol legkevesebb szegény ember vagyon."