Kormányszándék elleni szavazásra buzdít a PDSZ

2022. május 21. 15:00 2022. máj. 21. 15:00

Az új Orbán-kormány a régihez méltó inkorrektséggel folytatja a bujdokolást a törvénykezés alsókertjében. Egy tegnap esti, salátatörvénybe bújtatott törvényjavaslattal kezdené meg a tevékenységét a pedagógusok kárára Pintér Sándor belügyminiszter.

Mint Komjáthy Anna, a PDSZ választmányának tagja fogalmaz péntek délelőtti felhívásukban: „a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete országos választmányának nevében azzal a kéréssel fordulok Önhöz, hogy szavazatával ne tegye lehetővé, hogy elfogadásra kerüljön a Gulyás Gergely miniszter által T/27 számon benyújtott törvényjavaslathoz 2022. május 19-én a törvényalkotási bizottság kormánypárti tagjaitól érkezett módosító javaslat 14. §-a”. 

Az eredeti törvényjavaslat „a veszélyhelyzet megszűnésével összefüggő szabályozási kérdésekről” szól. Ebbe a salátatörvénybe javasolja a módosító indítvány beilleszteni azt a – 2022. február 11-én este kiadott, Magyar Közlönyben megjelent - kormányrendeletet, amely egyebek mellett arról rendelkezik, hogy sztrájk esetén minden köznevelési intézményben biztosítandó gyermekfelügyelet, a tanórák 50 – egyes esetekben 100 – százalékát meg kell tartani.

A PDSZ figyelmeztet, hogy rendeletet a pandémiára hivatkozva, a koronavírus világjárvány elleni védekezésről szóló törvény szerinti országgyűlési felhatalmazás alapján hozta meg a kormány. „E rendelet gyakorlatilag ellehetetlenítette a sztrájkot az oktatási intézményekben, súlyosan sértve egy munkavállalói csoport sztrájkhoz, mint alapjoghoz fűződő jogát.

Fent említett veszélyhelyzet azonban 2022, június 1-jén megszűnik, ezért a T/27 számú törvényjavaslathoz benyújtott módosító indítvány a nemzeti köznevelésről szóló  2011. évi CXC, törvényben rögzítené a jogfosztó rendelet előírásait, ezzel véglegesen, törvényileg ellehetetlenítve az oktatásban dolgozók hatékony sztrájkhoz fűződő jogát!

Tisztelt Képviselő Asszony/Úr! Bízunk Önben, és feltételezzük, egyetért velünk abban, hogy az állampolgárok alapjogai nem korlátozhatók, és nem szavazza meg a fent említett módosító javaslatot” – áll a PDSZ péntek délelőtti nyílt levelében.

 

Forrás: hirklikk.hu