László Csaba: sokan már válságnak élik meg a helyzetet

2022. augusztus 12. 14:22 2022. aug. 12. 14:22

A recesszió elkerülhetetlen, a volt pénzügyminiszter nem tartja kizártnak, hogy ismét az IMF-hez kell fordulni, a befektetők bizalma pedig kezd meginogni Magyarországban.

A Szabad Európának adott interjúban László Csaba azt mondta, a kormányzati intézkedések most azért tűnnek kapkodónak, mert a választások előtt – politikai okokból – nem volt szabad foglalkozni a megszorító intézkedések előkészítésével.

„Ez még nem az a klasszikus válság, ami egy-másfél éven belül bekövetkezhet, de abba az irányba haladunk. Sokan vannak, akiket az infláció már most súlyosan érint, ahogy a rezsiárak emelkedése is. Ők már most válságként élik meg a helyzetet."

„A magyar kormány egyébként mindannak az ellenkezőjét csinálta, mint amivel készülni lehet a nehezebb időkre. Olyankor tartalékokat kell képezni – amikor még jól megy a gazdaságnak. A magyar kormány még akkor is nyomta a gázt a Covid lencsengése után, amikor az már komoly költségvetési hiányt produkált. Ugyanez igaz a monetáris politikára, a jegybank a szükségesnél jóval tovább tartotta nagyon alacsonyan a kamatot. Az utóbbi három-négy évben már el kellett volna kezdeni tartalékokat képezni."

„Ha az eddig említettekhez még hozzávesszük azt is, hogy egyelőre bizonytalan, hozzájutunk-e európai uniós támogatásokhoz, ez együtt komoly recessziós fenyegetést jelent a magyar gazdaságnak" – mondta a volt pénzügyminiszter.

„A Fidesz legstabilabb szavazói valójában a legnagyobb vesztesei az elmúlt tizenkét évnek, és most is ők fognak a legrosszabbul járni. Mert az infláció a szegények adója. Nekik sajnos marad a közmunka, esetleg a segély. Ha recesszió lesz, márpedig szerintem az lesz, ők fognak a legrosszabbul járni. Az állam ezt próbálhatja majd a saját eszközeivel valamilyen szinten tompítani, de a magyar kormány az elmúlt tizenkét évben a szegényekkel szemben egyértelműen a felső középosztályt és a leggazdagabbakat részesítette előnyben."

Forrás: hirklikk.hu