Lehet politikai pedofíliának hívni a győri polgármester akcióját

2022. július 5. 05:30 2022. júl. 5. 05:30

Győr várossá válásának 750. évfordulójára a település önkormányzata 750 emlékérmet adott ki tavaly, az arra érdemesített gyermekek és fiatalok azonban csak akkor vehették át e kitüntetéseket, ha előtte a szülő aláírta a hozzájáruló nyilatkozatot.

Dézsi Csaba András, a megyeszékhely polgármesterének azonban nem tetszett, hogy az ugytudjuk.hu munkatársa, Pintér Bence ironizáló véleménycikkében a politikai pedofília csúcsra járatásának írta le a városvezető politikus gesztusát, ezért rágalmazás bűntényének megállapítását kérve, magánvádas pert kezdeményezett. Jogi képviselője a lap beszámolója szerint amellett érvelt, hogy a portál valójában pedofilnak akarta beállítani a polgármestert – írja az Index.

Az eljáró Tatabányai Járásbíróság végzésében azonban bűncselekmény hiányában megszüntette az eljárást, a polgármester fellebbezését követően pedig e döntést a Tatabányai Törvényszék is helybenhagyta. Kiemelték: véleménycikkről van szó, a véleményt pedig „mindaddig, amíg az összefüggésben áll közügyekkel, élvezi a véleményszabadság alkotmányos oltalmát még akkor is, ha becsületsértő”.

A bíróság szerint nem vonható le az a következtetés, hogy a szerző azt állítaná vagy arra tenne utalást e kifejezés használatával, hogy dr. Dézsi Csaba András polgármester pedofil lenne, gyermekek iránti szexuális vonzalmat érezne. Pintér Bence egyébként e kifejezés magyarázataként a cikkében – külön bekeretezve és kiemelve – leírja, hogy a politikai pedofília kifejezés alatt azt érti, hogy politikusok kiskorúakat szerepeltetnek politikai kampányban. 

A kifogásolt írás egésze egyetlen esetben sem szexuális beállítottsága vagy kitalált mentális betegsége miatt, hanem pusztán a politikai szereplésével és megnyilvánulásaival kapcsolatban illeti negatív kritikával Dézsi Csaba András polgármestert – áll a bíróság indoklásában.

Forrás: hirklikk.hu