Ma lenne 88 éves Horn Gyula, meghajtom a fejem az emléke előtt

2020. július 5. 11:06 2020. júl. 5. 11:06

Ezen a napon lenne 88 éves Horn Gyula, a magyar baloldal és a rendszerváltás ikonikus alakja, aki nagy formátumú államférfiként talán mindenkinél többet tett az ország nyugati orientációjáért, euroatlanti integrációjáért.

„Olyan Magyarországot kell teremteni, ahol nemcsak megszületni és meghalni lehet, hanem élni is érdemes” – vallotta Horn Gyula, aki munkáscsaládól jött, és egész életében igazi baloldali volt. Horn értette az emberek problémáját, pontosan tudta, milyen a keményen dolgozó kisember. Nem egy populista haszonleső volt, hanem a hosszú távú jólét érdekében elfogadta a gazdasági racionalitásokat. Pontosan értette, hogy Magyarország egyetlen tisztességes fejlődési útja Nyugat-Európa felé vezet.

Legnagyobb emberi teljesítménye talán abban állt, hogy egy hétgyermekes munkáscsalád szegényes körülményei közül elindulva felküzdötte magát a miniszterelnöki pozícióig, és Európa-szerte, elsősorban a Német Szövetségi Köztársaságban a legismertebb és a legnagyobb tiszteletnek örvendő magyar politikussá vált.

Első nagy „nemzetköz sikerét” a keletnémet menekültek előtti 1989-es határnyitás jelentette. Az akkori külügyminiszteri posztot betöltő Horn Gyulát ettől kezdve hősként emlegették. Hazai népszerűségét növelte, hogy egy évvel később, 1990 tavaszán ő írta alá a szerződést a Magyarországon állomásozó szovjet csapatok kivonásáról.

Horn Gyula képes volt fölemelni, és sikeressé tenni a Magyar Szocialista Pártot. Egyenes, bátor, büszke baloldali volt, aki ma is követendő példa a baloldal számára.

Forrás: hirklikk.hu