Magyarországon is megjelent a koronavírus, Orbán jelentette be videón

2020. március 4. 19:10 2020. márc. 4. 19:10

Két Magyarországon tanuló iráni diák került be a kijelölt karanténkórházba.

Március 4-én, szerda este jelentette be Facebook-oldalán Orbán Viktor miniszterelnök, hogy Magyarországon is megjelent a koronavírus, két, hazánkban tanuló iráni diáknál pozitív lett az eredmény a vírusra. 

A két fiatal egyelőre tünetmentes, de jelenleg is a fővárosi Szent László Kórházban (ez a kijelölt karanténkórház az országban) elkülönítve tartják őket, mert a fertőzés ténye beigazolódot a vizsgálatból.

Orbán a videóban elmondta, hogy megjelent a koronavírus-fertőzés az országban, és mostantól kezdődően a védekezés szakaszába lépett akészültség. Minden nap délben ülésezik az operatív törzs és utána tájékoztatják a sajtót - mondta a kormányfő.

Arra is kitért, hogy az operatív törzs megállapítása szerint a védekezéshez minden szükséges személyi, tárgyi és jogi feltétel rendelkezésre áll, így van megfelelő létszámú, felkészült orvos és ápoló, eszközök, például maszkok, és a helyzet kezeléséhez szükséges jogszabályok, melyek alapján az orvosok rendőrök, közigazgatási szakemberek végezhetik munkájukat.

Az Index cikke szerint a bejelentést követő rendkívüli sajtótájékoztatón

"Szlávik János osztályvezető főorvos (...) elmondta, hogy a diákok fertőzöttségét szerdán állapították meg, a lakótársaikat is izoláció alá vonták.

Azt még vizsgálják, hogy hogyan kapták meg a betegséget, merre jártak Magyarországon. Addig izolációban maradnak, amíg teljesen fel meg nem gyógyulnak.

Lakatos Tibor, az operatív törzs ügyeleti központ vezetője elmondta, hogy továbbra is folytatják a lakosság tájékoztatását mindenféle felületeken, Facebookon, telefonon, emailben.

Szlávik János elmondta, hogy az egyik diák maga jelentkezett szűrésre, hogy Iránban megfertőződhetett-e, a másikuk ellenőrzését pedig az enyhe tünetei ellenére kezdeményezték."

Jelenleg Iránban van az egyik legsúlyosabb járványhelyzet, ott több mint 2000 fertőzöttet tartanak nyilván.

Forrás: Pécsi STOP/Index/MTI