Május 4-21. között lesz idén az érettségi, de írásban - a ballagások elmaradnak

2020. április 17. 11:51 2020. ápr. 17. 11:51

Csak hat tantárgy esetében - valamint az írási nehézséggel élők számára - lesz szóbeli lehetőség az érettségire idén májusban, mindenki más írásban teheti le a vizsgát. Az írásbeli nyelvi érettségit is komplexként fogják elkönyvelni. A Pedagógusopk Demokratikus Szakszervezete szerint felelőtlenség úgy lefolytatni a vizsgát, ahogy a kormány akarja.

Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár április 17-én, pénteken az operatív törzs online sajtótájékoztatója elején mondta el, hogy idén május 4-21. között lesz az érettségi, csak írásban, minimalizált kontaktokkal. Ez 70 ezernél több diákot érint.

Csak abban az esetben lesznek szóbeli vizsgák, ahol ez előírás (öt ilyen tantárgy van - bibliaismeret, hittan, judaisztika, célnyelvi civilizáció, népművészet -, plusz a testnevelés), ezek tartalmára speciális szabályokat alkotnak. Azok, akiknek írásbeli nehézségei vannak, azoknak is szóbeli érettségi lesz.

Akinek nem fontos most érettségizni (előrehozott érettségi például), azoknak most nem lesz vizsga, ősszel lesz lehetőség pótlásra. A szintemelő vizsgáknál azok mehetnek érettségizni, akik idén felvételiznek is, a többiek várhatnak. 

A most megszerzett érettségik teljes értékűnek számítanak, a nyelvi érettségiket is teljes értékűnek tekintik. Aki most májusban nem érettségizik, és nem felvételizik, annak visszatérítik a felvételi díját - sorolta.

Legfeljebb tíz vizsgázó legalább másfél méterre egymástól egy teremben

Maruzsa államtitkár kitért a biztonsági szabályokra: egy tanteremben legfeljebb tíz vizsgázó lehet benn egyszerre, és tartani kell a legalább másfél méteres védőtávot. A szükséges vizsgahelyek miatt több más közintézményt is bevonhatnak, hogy legyen megfelelő számú terem. Rendőri segítséget is igénybe fognak venni, akár az iskolákon belül is, hogy ne alakuljon ki csoportosulás.

Az érettségi 9 órakor kezdődik idén májusban a hagyományos 8 órás kezdés helyett, a vizsgázók viselhetnek maszkot, de ez nem kötelező - magyarázta.

Kollégiumi elhelyezést is biztosítanak azoknak a tanároknak és vizsgázóknak, akiknek ez szükséges, de egy szobában egy tanulót lehet csak elhelyezni. Maruzsa szerint ezekkel az intézkedésekkel sikeresen lehet lebonyolítani az idei érettségit.

A külföldi állampolgárok, külhoni magyarok érettségije kapcsán Maruzsa Zoltán elmondta, hogy azoknak, akiknél határátlépés szükséges az érettségihez, azokkal a kormányhivatalok felveszik a kapcsolatot a következő héten, de létszámuk nem nagy, karanténintézkedéseket az esetükben nem fognak bevezetni. A ballagások ugyanakkor elmaradnak.

Az államtitkár azt is kérte a vizsgázóktól, hogy aki beteg, az ne jelenjen meg az írásbeli vizsgán, de tesztelni ugyanakkor nem fogják az érettségizőket a bejáratoknál.

A felvételi ponthatárok kapcsán Maruzsa Zoltán elmondta, a felsőoktatási kapacitásszámok nem változtak, így a ponthatárok sem fognak változni, augusztusban lesznek pótfelvételik meghirdetve, és keresztféléves képzés is lesz, ehhez bővített felvételi kapacitást biztosítanak. 

Az államtitkár szerint nagyjából 6 ezer tanárra van szükség a módosítások miatt az írásbeli érettségi lefolytatására, és arra kérte a pedagógusokat, hogy vállalják a feladatot, és tehermentesítsék az idős, vagy beteg kollégákat. Maruzsa azt is bejelentette, hogy ő és azon kollégái, akiknek van tanári végzettsége, azok kérni fogják a beosztásukat majd az érettségire, mint felügyelő tanár.

PDSZ: felelős tanár nem érettségiztet

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) még csütörtökön jelezte egy közleményben - melyhez még aznap a Történelemtanárok Egylete is csatlakozott -, hogy felelőtlenségnek tartják a járványügyi helyzet miatt az érettségi megtartását. 

A közlemény szerint a PDSZ és más szakmai szervezetek hiába kérték a széleskörű szakmai egyeztetést az érettségi lebonyolítása kapcsán, végül kihagyták őket a döntésből. Véleményük szerint 

"a lehető legnagyobb kockázatnak teszi ki az érettségiben résztvevő felnőtteket és diákokat, családjaikat, továbbá veszélyeztetett korú vagy egészségi állapotú hozzátartozóikat."

Arra is kitért a szakszervezet, hogy a "Maradj otthon!" rendelkezésekkel megy szembe az írásbeli érettségi lefolytatása. Arra is kitértek, hogy 

"hogy a munka törvénykönyvének 54. paragrafusa szerint ha az elrendelt munkavégzés a környezetet közvetlenül és súlyosan veszélyeztetné, a munkavégzést meg kell tagadni, továbbá ha  a munkavállaló életét, testi épségét vagy egészségét közvetlenül és súlyosan veszélyezteti, a munkavállaló a munkavégzést megtagadhatja."

Emellett az alaptörvény is kimondja, hogy

"minden munkavállalónak joga van az egészségét, biztonságát és méltóságát tiszteletben tartó munkafeltételekhez."

A PDSZ ezért arra kérte mind a tanárokat, iskolaigazgatókat és szülőket, hogy tiltakozzanak az érettségi lefolytatásának jelenlegi formája ellen.

 

Forrás: Pécsi STOP