Medián: Karácsony Gergely a legnépszerűbb miniszterelnök-jelölt

2021. február 24. 14:57 2021. feb. 24. 14:57

A HVG a Medián legfrissebb közvélemény-kutatása alapján írta azt, hogy a szavazati joggal rendelkezőknek több mint a fele, az ellenzéki szavazóknak pedig majdnem a 2/3-a tud arról, hogy egy előválasztáson dől el, hogy ki lesz Orbán Viktor ellenfele 2022-ben.

Az ellenzéki szimpatizánsoknak jelentős többsége, főleg a Momentum és DK hívei támogatják az előválasztást. Minden második közülük azt mondta, hogy, amennyiben lesz előválasztás, azon biztos szavazni fog.

A Medián öt potenciális miniszterelnök-aspiráns esélyeit is mérte. A megnevezettek közül Karácsony Gergely vezeti a népszerűségi versenyt 39 százalékkal, őt Jakab Péter követi 32 százalékkal, a képzeletbeli dobogó harmadik fokára Dobrev Klára állhat 25%-kal, míg Márki-Zay Péter 22%-ot kapott, Fekete-Győr András pedig csupán 10 százalékon áll.

Árnyalja a képet, hogy a legkevésbé elutasított politikus nem a főpolgármester (15 százalék), hanem Márki-Zay Péter (8 százalék). Itt is dobogós Jakab Péter (16 százalék), akit Fekete-Győr András követ (17 százalék).

Jelenleg az a jelölt, akire a válaszadó „biztosan nem szavazna”, az Dobrev Klára. Őt a választók 39 százaléka jelenleg elutasítja.

Forrás: HVG.hu