Még mindig kata!

2022. augusztus 10. 10:54 2022. aug. 10. 10:54

A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) a gazdasági kamarákról szóló törvényben rögzített felhatalmazásánál fogva, kéri a pártokat, ne tegyék politikai játszma tárgyává a katás vállalkozókat. A kata-törvény módosításának tagadása, mindenféle javaslat nélkül – amit megfelelő elemzések előztek volna meg –, csak a hangulat felkorbácsolására alkalmas, de semmilyen szakmai megalapozottságot nem tartalmaz. A BKIK a párbeszédben látja a megoldást. (mfor.hu)

Ezzel a felütéssel kezdődik a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) augusztus 9-i közleménye, amelyet a Menedzsment Fórum felületén olvastam. Az első gondolatom az volt, hogy erre nem kell reagálni, de aztán meggondoltam magam. Meg is indoklom, hogy miért.

  • A kata szisztémát, illetve a katás vállalkozókat nem az ellenzéki pártok, hanem a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) és a kormány változtatta politikai játékszerré. Parragh László és Gulyás Gergely megfontolatlan, illetve minden szakmai argumentációt nélkülöző nyilatkozatai korbácsolták fel az indulatokat. Tehát ne általánosítson, hanem pontosítson a BKIK! Az MKIK elnöke és a kormányzó pártok képviselői dobták/tolták/kényszerítették a politikai küzdőtérre a kata-rendszert valamint az azt alkalmazó vállalkozókat, majd rájuk sütötték a „nyugdíjjárulékot nem fizető”, a közterhek viselése alól „csalárd módon kibújó” szégyen bélyegét. Itt van az eb elhantolva, és nem máshol!
     
  • Nem az ellenzéki pártok kezdeményezték a kata-konstrukció „szétszedését”, hanem a kormány és a kormány szolgálatában álló MKIK-elnök, Parragh László. Kár ezt eltagadni, teljesen fölösleges hangulatkeltéssel vádolni a kata-szisztéma értékeit védelmező – parlamenti kisebbségben lévő – pártokat. A kata likvidálását célzó törvényjavaslatot nem ellenzéki politikusok, hanem az adó-szakértelméről (is) híres Semjén doktor nyújtotta be a Parlamentnek. Parragh gyalázatos szerepvállalása a felháborító: ezen zúdult fel a több százezres vállalkozói közösség, és nem az ellenzéki politikai formációk fellépésén!
     
  • Mivel Parlament elé terjesztett indítványról (azóta sajnos törvényről) volt/van szó, ellenzéki képviselőként kutya kötelességemnek tartottam, hogy az Országgyűlés nyilvánossága előtt egyrészt megóvjam a kata használható elemeit, másrészt javaslatot tegyek a módosítás lehetséges irányaira. Ezt meg is tettem: hozzászólásaimban fontosnak tartottam a nyugdíjjárulék-fizetési kötelezettség magasabb szinten történő meghatározását, hangsúlyoztam a bújtatott (színlelt) foglalkoztatás kata által elfedett, hibás gyakorlatának megszüntetését és kiemeltem az egyszerű adminisztráció megtartásának szükségességét. Nem gondolom, hogy hibát követtem el, nem hiszem, hogy ezzel indulatgerjesztő cselekedetet hajtottam végre.


A Parlament gazdasági bizottságának alelnökeként több alkalommal is nehezményeztem, hogy a kormány nem folytatott érdemi egyeztetést a szakmai és érdekképviseleti szervezetekkel. Ennek hiánya és a gazdasági kormányzat alkalmatlanságának szomorú végterméke a szörnyszülött új kata-szabályozás, amelyről más most tudjuk, hogy sürgősen korrigálni kell és a hatályba lépését is indokolt lenne halasztani.

A parlamenti ellenzék 2022. augusztus 8. napján – rendkívüli ülés keretében – tárgyalni akart a katáról, de a teremben – a levezető elnökön kívül – Fidesz-KDNP-s képviselő nem foglalt helyet, és egyetlen kormánytag sem tisztelte meg jelenlétével a plenáris fórumot. Szerintem ez a cinikus és pökhendi magatartás a vérlázító, ez a kevély távolságtartás alkalmas az indulatok felkorbácsolására, és nem az, hogy ellenzéki képviselő társaimmal együtt – javító szándéktól vezérelve, de sajnos sikertelenül – óvni szerettük volna a kata-rendszer értékeit.

Forrás: hirklikk.hu