Megállíthatatlanul zakatol a fideszes álhírgyár

2023. február 9. 15:27 2023. feb. 9. 15:27

Költségvetés, a végrehajtói botrány Pécsig nyúló szálai, vagyonnyilatkozatok – a múlt héten is volt mit félremagyaráznia a NER-médiának. Meg is tették, amit megkövetel tőlük a propaganda, mi azonban összeszedtük, milyen eszközökkel dolgoztak újra a valóság elgörbítésén.

1. Egyetlen nézőpont

A világ a helyi Fidesz szemével: bármilyen hír csak akkor bír értékkel, ha vagy a Fidesz mondja, vagy ha a Fidesz véleményén keresztül lehet bemutatni elferdíteni. Nettó egyoldalúság.

Még tartott a gazdaságért felelős alpolgármester átfogó tájékoztatója az idei év tervezett költségvetéséről, amikor a megyei NER-lap online kiadása már közölte a kormánypárti kritikákat a témában. A cikk szerzőjének neve alatt tehát úgy jelent meg a fideszes vélemény a büdzséről, hogy az újságíró még éppen csak ismerkedett a tényekkel a tájékoztatón. Nemsokkal a hivatalos önkormányzati tájékoztató után aztán frissült a cikk – igaz, nem az alpolgármesteri tényekkel, hanem a fideszes valóságferdítés további részleteivel. A sajtótájékoztatóról szóló – sajátos szempontok alapján összeállított – cikk csak órákkal később jelent meg egyáltalán a weboldalon.

Az is érdekesség, hogy miként. Amíg ugyanis a fideszes kritika sokáig vezető hírként szerepelt a weboldal legfontosabb, leginkább szem előtt lévő helyén, addig az alpolgármesteri tájékoztatóról szóló iromány a kisebb fajsúlyú hírek közé kerülhetett csak be, valahová a lap aljára. Ebből jól látszik a szerkesztési elv: a tények és a valóság a lap aljára, a fideszes ferdítés viszont vezető helyre kerül.

2. Cenzúra

Az információk politikai alapú felügyelete. Nettó propaganda.

Hangosan csöröghetett a Nagy Piros Telefon a kisebbik pécsi NER-lap szerkesztőségében, miután a Telex a vallomások alapján megírta, hogy Csizi Péter is érintett lehet az egyre nagyobb hullámokat vető végrehajtó-botrányban. Igyekeztek is gyorsan bizonygatni egy szedett-vedett cikkben, hogy nem úgy van az, és a Volvo-gate után előbb mandátumát vesztett, majd parkolópályára tett, végül nemrég a fővárosban újraaktivált politikus ártatlan, mint a ma született bárány. Szép próbálkozás, de van, ami menthetetlen.

A valóság ugyanis az, hogy a vallomásokból egyértelműen kiderül, hogy Csizi Péter neve is azok között szerepel, akik egyes jelölteket támogattak a végrehajtók korrupt kinevezési rendszerében, amelynek szálai a vádak alapján egészen a Fidesz-kormányig nyúlnak.

3. Elhallgatás

A hírrel kapcsolatos lényegi körülmény elhallgatása, ezzel az adott információnak a valóságostól eltérő kontextusba helyezése. Nettó csúsztatás.

Szépen felmondta a fideszes leckét a megyei lap szerzője a pécsi önkormányzati tisztségviselők vagyonnyilatkozatairól szóló cikkében, mindannyiuk esetében gondosan kiemelve, hogy ki mekkora fizetésemelést kapott 2022-ben.

Az már valamilyen rejtélyes okból kimaradt a cikkből, hogy a tisztségviselők fizetésének emelésére tavaly a kormány kötelezte az önkormányzatot (igaz, az emelésre fedezetet már nem biztosított), és az is kimaradt az irományból, hogy a pécsi polgármester minden hónapban visszautalta az önkormányzat számlájára a fizetésemelése összegét.

 

Forrás: Pécs Jövője Frakciószövetség