Megint közmunkás lehet, aki tíz év alatt sem tudott más munkát találni

2021. február 24. 13:02 2021. feb. 24. 13:02

A HVG.hu számolt be róla, hogy kedd este megjelent egy kormányrendelet, ami szerint a veszélyhelyzet alatt újra fel lehet venni azokat is közmunkára, akiknek egy új szabályozás miatt korábban megszűnt a közfoglalkoztatási jogviszonyuk.

Az eddig szabály azt monda ki, hogy a tízéves határidőt meghaladva nem lehet tovább foglalkoztatni azt a személyt, akik ebben az időintervallumban nem tudtak elhelyezkedni sehol. Ez óriási nagy felháborodást váltott ki, ugyanis több ezer ember maradt volna munka nélkül, ugyanis a közmunkaprogramban többnyire egyszerű munkákat végeztek például utcaseprést, takarítást, így szinte lehetetlen egy közmunkásnak visszatérni a munkaerőpiacra.

A legfrissebb változtatás szerint, akiknek már korábban megszűnt a jogviszonyuk a tízéves korlát miatt. Az MSZP ezért februárban egyeztetett a Közmunkás Szakszervezettel és ezek alapján egy törvénymódosító javaslatot nyújt be annak érdekében, hogy megakadályozza, hogy emberek ezrei essenek ki a közfoglalkoztatás rendszeréből.

Forrás: HVG/Pécsi STOP