MSZP: a magyar családoknak fizessenek ugyanannyit az áramért, mint a nagyvállalatoknak!

2023. szeptember 19. 13:30 2023. szept. 19. 13:30

Úgy tűnik, aki 2024. január 1. után tervez napelemes fejlesztést, annak a befektetése sosem térül meg. Sőt, a szabályozás szerint a megtermelt áramért a nagyvállalkozásoknak többet fizet az MVM, mint a magyar háztartásoknak. Tóth Bertalan, az MSZP frakcióvezetője szerint mindez tűrhetetlen, ezért az energiaügyi miniszterhez fordult írásbeli kérdésével.

Lantos Csaba energiaügyi miniszterhez fordult Tóth Bertalan, az MSZP frakcióvezetője a háztartási napelemek által termelt áram átvételének ügyében. A szocialista országgyűlési képviselő írásbeli választ igénylő kérdést nyújtott be, amiben többek között arra kíváncsi: mivel magyarázza a miniszter, hogy a magyar családoknak csak a töredékét tervezik fizetni a betáplált villamos energiáért, mint a nagyvállalkozóknak?

Tóth Bertalan szerint a kormány arra hivatkozik: legkorrektebb árazás az, ha az MVM ugyanannyiért veszi az áramot egy napelemes termelő magánszemélytől, mint amennyiért egy lakossági felhasználó számára biztosítja mondjuk a paksi atomerőmű által termelt villamos energiát. Ezt a Kormányinfón Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, később pedig az Energiaügyi Minisztérium mondta ki.

Viszont az MSZP-s politikus szerint ez azt jelenti, hogy azok a családok, akik 2024. január 1. után nyújtanak be igényt háztartási napelemes beruházás végrehajtására, azok befektetése gyakorlatilag sosem térül meg. A jelenlegi szabályok szerint feltételezhetően ugyanis a megtermelt és a hálózatba betáplált áramért 5 forintot kaphatnak, míg amikor a nyári hónapok elmúltával áramvásárlásra kényszerülnek, akkor már a lakosságra vonatkozó szabályok szerint 36, átlagfogyasztás felett 72 forintért vásárolhatnak áramot kilowattóránként. „Így a magyar háztartások milliókból végrehajtott fejlesztése teljes mértékben értelmetlenné válik. Történik mindez annak ellenére, hogy az MVM viszont ennek az árnak a sokszorosáért értékesítheti tovább ugyanazt az áramot, a hazai mikrovállalkozások esetében például 72 forint ellenében” – írta Tóth Bertalan az írásbeli választ igénylő kérdésében, amelyet a Parlament honlapján lehet megtalálni.

Az országgyűlési képviselő szerint tűrhetetlen az is, hogy a naperőművekben előállított villamos energiára más szabályok vonatkozzanak, mint a háztartási kiserőművekben megtermeltre. A naperőművekben előállított áram átvételére vonatkozó rendszer (METAR) szerint ugyanis átlagosan 32-40 forintot fizetnek a naperőművekben megtermelt áramért.

Így az egyébként jellemzően állami támogatással megvalósuló nagyvállalkozások, köztük külföldi tőkebefektetések profitjának biztosítása érdekében a kormány többszörösét fizeti a napelemmel termelt áramért, mint a hazai háztartásoknak. Úgy tűnik tehát, hogy csak azért marad változatlan a cégek által termelt napelemes áram átvételi rendszer, mert a MET, a korábban az érdekeltségébe tartozó vállalat az egyik nagybefektetője a napelemes áramtermelő piacnak.

Tóth Bertalan szerint az igazságosság jegyében tehát elvárható, hogy ugyanannyit fizessenek a családoknak is a hálózatba táplált áramért, mint a nagyvállalkozóknak. Emiatt az MSZP frakcióvezetője a következő kérdéseket tette fel az energiaügyi miniszternek:

1. Valóban 5 forintot akarnak fizetni a bruttó elszámolási rendszerben a betáplált villamos energiáért a magyar családoknak?

2. Mivel magyarázza, hogy a háztartások részére csak a töredékét fizetik a profithajhász befektetőkhöz képest?

Forrás: hirklikk.hu