Nem múlik el nyomtalanul a Szolidaritás napja

2023. január 29. 15:30 2023. jan. 29. 15:30

A január 23-án kezdődött országos gördülősztrájk utolsó napja január 31-e, a Szolidaritás napja. A dátum szimbolikus: pont egy éve kezdődött a tanári tiltakozás egy figyelmeztető sztrájkkal. Ezen a napon rendkívül izgalmas programok sokasága várja a pedagógusokat, szülőket, diákokat a pedagógiai kultúráról szóló előadásoktól a diákzenekarok koncertjéig, olyan fellépőkkel például mint Nahalka István oktatáskutató, vagy épp Dés László ás Mácsai Pál.

Bár a hatalom tavaly január 31-e óta próbálja ellehetetleníteni a tiltakozást a sztrájk további nehezítésével, több pedagógust ki is rúgtak, nem járt sikerrel. Az ellenállást nem sikerült elfojtani. A Szolidaritás napjára rengeteg szervezet készül programmal. Ebből kínálunk ízelítőt. 

Az Egységes Diákfront országos ülősztrájkot szervez, és azt kéri a diákoktól, aznap kockás ingben menjenek iskolába, az egyik órában pedig üljenek ki a folyosóra, szervezzenek élőláncot az iskolájuk köré. Úgy vélik, minden fajta kiállás erődemonstráció, lélekszámtól, időtartamtól és formától függetlenül.

Ők többek között azért folytatják a harcukat, mert nem jutottak előbbre a sztrájktárgyalások, a sztrájkjognak továbbra is csak korlátozott formájával élhetnek a pedagógusok. Az óraszámok és a NAT által előírt korszerűtlen követelmények nem csökkentek, a felelősök pedig nem érdekeltek az oktatási rendszer átfogó, pozitív irányú reformjában.

A Civil Közoktatási Platform online műhelyt tart a pedagógiai kultúráról, „Gyermekközpontú pedagógia egy gyermekellenes rendszerben?” címmel. A műhelyen való részvételt ajánlják az aznap sztrájkoló pedagógusoknak alternatív továbbképzésként, de minden érdeklődőt szívesen látnak.

Az esemény a CKP online videokonferencia-csatornáján zajlik majd, a program előtt egy órával válik elérhetővé a csatlakozási link itt.

Az eseményen két blokkban rövid felvezető előadások után beszélgetés és vita zajlik majd a bejelentkező résztvevők aktív részvételével. Lehet csak az egyik blokkhoz vagy akár mindkettőhöz is csatlakozni.

Az első blokk: 10.45- 12.00-ig tart. Ezen Nahalka István, oktatáskutató, ny. egyetemi docens „Meg akarják ismerni a magyar pedagógusok a modern pedagógiát?” címmel tart előadást. Molnár Lajos, pedagógus, esélyegyenlőségi szakértő, módszertani szakértő, iskolavezető a pedagógusszerepről beszél, arról, hogy színház az vagy futballmérkőzés? Braun József, MH Líceum Alapítvány kuratórium elnöke a szervezeti kultúráról, mint az iskola fő szervezeti folyamatáról ad elő. 

Mindezt hozzászólások és vita követi11.20-tól. 

A második blokk: 12.30-13.45-ig tart. Itt Gyarmathy Éva, klinikai és neveléslélektani szakpszichológus, egyetemi tanár a demokrácia és az agy fejlődéséről tart előadást. Később Fenyő D. György, magyartanár, a Magyartanárok Egyesületének alelnöke „A diákok bevonása a saját tanulásuk tervezésébe – avagy: Amiért felelős valaki, az érdekli is” című előadása következik, amit 13.00-tól szintén hozzászólások és vita követ. 

PONT ON – Alternatív tanítási nap – egész napos programsorozat lesz a pécsi diáknak a Pécsi Oktatási-Nevelési Társulás szervezésében. A programok elsősorban a középiskolás korosztálynak szólnak, de szívesen látnak mindenkit.

A programok itt ismerhetők meg.

Csak izelítőül: 16.30-17.15: PONT bemutatkozó fórum (diákoknak, szülőknek, pedagógusoknak, érdeklődőknek). Az „Alternatív tanítási napot” 17:30-tól pécsi diákzenekarok koncertjei zárják a Szabadkikötőben. Bánkuti Gellért (Gexy) ezúttal nem a zenekarával lép föl, hanem egyedül, gitárja kíséretével. Pár saját dalt fog előadni. A fellépők között lesz az „Azt”, ami egy alternatív indie fúziós new wave gyíkember art punk post rock zenekar. Az U16 egy szemtelenül fiatal, magyar alternatív rockzenét játszó pécsi formáció, öt fős felállásban. Bandájuk a rock és az alter zenei elemeinek vegyítésével kapja meg hangzását, amit egy női hang köré építenek, helyenként pop-os elemekkel.

A Tanítanék Mozgalom Évértékelő Gálát szervez a Trafó – Kortárs Művészetek Házában (1094. Budapest, Liliom u. 41.) A 18:30-kor kezdődő eseményen szeretnék áttekinteni a tavalyi évet az oktatási mozgalmak szempontjából, hogy másnap feltöltődve és inspiráltan folytassák a küzdelmet. 

A gála arra is szolgál, hogy ünnepélyesebb keretek között megköszönhessék az oktatási reformért küzdő pedagógusok, diákok és szülők munkáját, hogy érezzék: nem volt hiába. A rendezvényen fellép vagy videón bejelentkezik többek között Alföldi Róbert, B Molnár Béla, Bojár Gábor, Csoszó Gabriella / FreeDoc, Dés László, Erdős Virág, Horváth Kristóf,  Kemény Zsófi, Kristóf Balázs, Mácsai Pál, Máté Gábor, Nagy Ervin, Nyáry Krisztián, Orsós János, Pintér Béla, Rényi András, Tompa Andrea, Ungváry Krisztián, Wunderlich József. Hallható lesz a Magamnál Jobban kórus Juhász Bence vezényletével, Romano Glaszo, a Kollár vonósnégyes, az AD HOC formáció. Kamondy Ágnes – Pest fölött az ég című estjéből elhangzik a MŐBIUSZ és a REGGAE című szám (Közreműködnek: Kamondy Ágnes - zene-szöveg, ének, Kisfalvi Krisztina - ének, Varga Orsolya - szintetizátor, Vajdovich Árpád - bőgő, basszusgitár, Genge Lajos - dob.) A helyszín befogadóképessége miatt korlátozott mennyiségű helyet lehet csak lefoglalni. Ahol még lehet rá lecsapni.  

Az esten a Mozgalom képviselői, Törley Katalin és Pilz Olivér értékelni fogják a 2022-es év eredményeit és hibáit.

 

Forrás: hirklikk.hu