Nem véletlenül nem nyúlt bele a Nemzeti Választási Iroda Magyar Péter „pártbulijába”

2024. április 13. 14:21 2024. ápr. 13. 14:21

​​​​​​​Valójában azért nem nyúlt bele a Nemzeti Választási Iroda Magyar Péter „pártbulijába"’, mert az indulása egyelőre nem fenyegeti a Fideszt, s nem is látom, hogy a választásokig ez 180 fokban megfordulna – mondta Pulai András annak kapcsán, hogy az NVB simán átengedte Magyar Péter pártját, a Tisztelet és Szabadság Pártot (TISZA), amely így ott lesz a június 9.-i választások szavazólapján. A Publicus Intézet vezetője a Hírklikknek azt mondta, hogy a TISZA érdemi eredményt érhet el az EP-választáson, ami az ő olvasatában „mandátummal kezdődik”, ugyanakkor a fővárosban nem tud majd „bekavarni”. Orbán egy hónap alatt elzárta a Fidesz és Magyar között az utat.

Ahogy a Hírklikk is beszámolt róla, a Nemzeti Választási Bizottság csont nélkül átengedte a Tisztelet és Szabadság Pártot, amelyhez Magyar Péter közvetlenül az előtt csatlakozott, hogy benyújtotta volna a kérelmet az NVB-hez. Ugyanakkor ez a csatlakozás nem volt meglepetés, miután már jóval korábban bejelentette, hogy valamelyik régebb óta létező „alvópárthoz” fog csatlakozni, miután az önkormányzati és az európai parlamenti választásokon csak olyan pártok indulhatnak, amelyeket a voksolás márciusi kitűzése előtt jogerősen bejegyzett a bíróság, így saját párt alapítására már nem volt ideje.  A választása végül az egri Tisztelet és Szabadság Pártra esett, amelyhez szerdán csatlakozott ő és néhány embere, s vitték magukkal a logójukat is. Magyar Péter pedig a párt alelnöke lett.

Vajon lehet-e sikeres ez a megoldás, amit választott? S hogyhogy a jelenlegi NVB ilyen simán „beadta a derekát”? Egyáltalán, felhozható-e egy-két hónap alatt a Tisza Párt? Pulai Andrást kérdeztük.

A Publicus Intézet vezetője szerint, a Fidesznek nem áll érdekében Magyar Péter ellen fordítani a hatalmi gépezetét, s hacsak nem jön valami közbe, ez nem is nagyon fog változni. Legalábbis egyelőre, ugyanis a kormányzó pártnak segít, hiszen az ellenzéktől vesz el nagyobb arányban szavazókat. 

Miért gondolja úgy, hogy a Fidesztől nemigen vesz el szavazókat az onnan kijelentkezett Magyar? – kérdeztük. Azért – jött a válasz –, mert azok, akik el akarták hagyni Orbán pártját, már korábban megtették, s nem Magyar Péter miatt. Ők a pedofil kegyelmi botrány miatt léptek, s hiába jelent meg Magyar a színen, már újabbakat nem tudott magához csábítani. A Fidesztől távozók 90 százaléka pedig a bizonytalanok táborát gyarapította, s nem is mentek tovább Magyarhoz. „Valójában azért nem nyúlt bele a Választási Iroda Magyar Péter ’pártbulijába’, mert az indulása egyelőre nem fenyegeti a Fideszt, s nem is látom, hogy a választásokig ez 180 fokban megfordulna” – szögezte le.

Akkor a Fidesz a Magyar Péter jelenséget is meg fogja úszni? – kérdeztük. Orbán egy hónap alatt lezárta az utat a szavazóbázis számára Magyar Péter és a Fidesz között – mutatott rá Pulai. Bár a pedofil botrány miatt eltávozott szavazóit nem tudta visszaszerezni, de Magyar Péter nem tudta a távozókat megszerezni. Ha bármi történik is, azt tudjuk, hogy Orbán és a Fidesz erőforrásai végtelenek, a saját táboron belül így elég hatékonyan tudja kezelni az ügyet – mutatott rá, megjegyezve azonban, hogy annak persze így is örülne, ha nem kellene harcolnia.

S hogy okozhat-e meglepetést Magyar Péter a nem egészen két hónap múlva esedékes választáson? Pulai szerint ennek megvan az elvi lehetősége. A kérdés csak az, hogy az általa elindított hullám hol lesz június 9-én. Vajon addigra leül, ugyanolyan magasságon lesz, mint most, vagy talán magasabbra jut. Ha ott lesz, ahol most, vagy még magasabban, akkor figyelemre méltó eredményt is elérhet – mondta a szakértő, aki azonban nem kívánt mandátumbecslésbe bocsátkozni. Ezt azzal indokolta, hogy a szavazók láthatóan érdeklődnek iránta, de az már korántsem biztos, hogy ez az érdeklődés szavazatokká és mandátumokká konvertálható. 

Nem csak az ő eredménye lesz persze érdekes, hanem az, hogy annak hatására hogyan teljesít a többi szereplő. Az látszik, hogy jelen állás szerint a legrosszabb hatással a Momentumra és a Kétfarkú Kutyapártra van a megjelenése. A Momentum már a azelőtt is lefelé tartó ágban volt, majd egy nagyobbat még taszított is rajta, s ez már olyan mértéket ért el, hogy veszélybe került a mandátuma. A Kétfarkúak sem voltak jó bőrben – láthattuk is a vezetők lemondását, majd annak szinte azonnal visszacsinálását.  Potenciális veszélyt jelent Magyar Péter még a Mi Hazánk Mozgalomra is. S bele tud karmolni – a mértéket tekintve sorrendbe téve – a mikropártokba, mint az MMM, a Jobbik, a Nép Pártján Mozgalom, amelyek amúgy sem az eredmény reményében küzdenek, viszont akár a létük is megkérőjelezhetővé válhat. A sor végén jön a DK, az LMP, az MSZP, majd a Párbeszéd – mondta a közvélemény-kutató szakember, aki szerint a Demokratikus Koalíció szavazótáborának mintegy a fele kevésbé lojális, s ennek a félnek egy része baloldali, miközben azonban a másik fele kevésbé az – s pont ez utóbbiakat vonzhatja Magyar Péter. Ezek a szavazók ugyanis elsősorban arra szavaznak, aki a leghangosabb, most pedig Magyar Péter a leghangosabb – mondta, megjegyezve: a hangerő jelenleg nem a DK-nak kedvez. Ami az MSZP-t illeti, Pulai úgy látja, hogy a pártnak van egy nem túlságosan nagy, ámde lojális szavazótábora, s nem várható, hogy ők átmennének Magyar Péterhez.  

Rákérdeztünk arra is, hogy milyen hatás várható Magyartól és a pártjától a fővárosban, kiváltképpen azután, hogy ismét egy jót gyurcsányozva közölte, hogy Karácsonyra nem szavazna, miközben azért hasonlóképpen elutasította a Fidesz jelöltjét, Szentkirályi Alexandrát és a kormánypártok előretolt helyőrségnek tartott Vitézy Dávidot is. Pulai nem látja, hol és hogyan tudna belekavarni Magyar Budapesten, már csak azért is, mert a fővárosban annál erősebbek a preferenciák és fontosabb célok vannak a választók számára. De hát nem is ez a célja Magyarnak – emlékeztetett Pulai, nem véletlen, hogy igyekszik egyenlő távolságot tartani mindenkitől, elhatárolódni a többiektől, ugyanis tudja, szavazókat veszítene, ha valaki mellett kiállna. Ám az EP-választás más tészta, ott Pulai szerint Magyar Péter pártja érdemi eredményt érhet el, ami az ő olvasatában „mandátummal kezdődik”.

 

Forrás: hirklikk.hu