Nemény András: nincs átütő kormányzati erő Szombathelyen

2024. április 23. 08:00 2024. ápr. 23. 08:00

Még egy ciklust tervez Szombathely polgármestere, így pont tíz évig lenne városvezető. Nemény András szerint, ha valaki egy második ciklust is végig tud vinni, az éppen arra pont jó, hogy hosszabb távú folyamatokat is elindíthat, ami fontos egy város életében. A KlikkTV Mélyvíz című műsorában a Baloldali Önkormányzatok Szövetségének elnöke, aki egyben az MSZP elnökségi tagja is, úgy fogalmazott, nyitottnak kell lenni egy város élén, mindenkivel kell tudni egyeztetni. „Igyekeztem olyan stílust vinni a város élén, ami nem kizáró, hanem befogadó, és ha kell integráló.”

Nemény András rámutatott, a kormányzat összességében az önkormányzatokat bünteti, pontosabban az a stratégiája, hogy ne helyben dőljenek el a dolgok, ne helyben adjon finanszírozást. Pedig az elmúlt év tapasztalata, hogy pont egy egészségesen működő önkormányzati rendszer kellene, mint első védőháló, amely a nagyobb kríziseknél igazi segítséget tud nyújtani az embereknek. Mint mondta, Szombathely nem kapott támogatást, amikor az első kompenzációs csomagok voltak. „Volt egy olyan év, amikor fideszes vezetésű városok kaptak, a következő évben pedig az iparűzési adó alapján a jobb képességű, jobb kapacitású városok nem kaptak semmit, ezáltal Szombathely mind a kettő körből kimaradt.”

Szombathely polgármestere beszélt arról is, hogy 600 millió forintot kapott a város az energiaválság idején adott kompenzációként, amihez komoly feltételeknek kellett megfelelni, például szigorú megtakarítást kellett véghez vinni az önkormányzatnál, mert az volt az ígéret, hogy minél nagyobb megszorítást alkalmaz egy városvezetés, annál inkább kap támogatást. „Bezártuk az uszodát, sok intézményt összevontunk, elsősorban a távfűtéses intézményeket. Nagyon erős koncepcióval, az önkormányzat épületével nagyon sok pénzt spóroltunk meg, de így is többe került a működés, mint korábban és ehhez járult hozzá a kompenzáció.”

Terv az úthálózat fejlesztése

Mindenhol elmaradott az úthálózat az országban, de itt Ausztria mellett nagyon láthatóak a különbségek és az igények is jóval magasabbak – mondta Nemény András arról, hogy elsősorban az utak fejlesztésére koncentrálnak. „Korábban mindenki csak kátyúzásra fordította a pénzt, viszont már olyan állapotban vannak az utak, hogy csak a teljes megújulás tud segíteni. Az idén 800 millió forintot teszünk bele saját forrásból, ami az eddigi legnagyobb összeg, amit önkormányzat útfelújításra valaha beletett.”

Munkerőhiány

Ahogy Sopronból, úgy Szombathelyről is sokan járnak Ausztriába dolgozni, ezért itt mindig komoly munkaerőhiány van – mondta Nemény András és hozzátette, komoly, nagy cégek vannak a városban, de megfelelő munkaerőt nem kapnak. „Most már külföldi munkavállalókat fogadnak, akik három évre olyan feltételekkel szerződnek, ami miatt elbocsátások vannak és ez, ha változik a gazdaság szerkezete, nagyon veszélyes lehet.”

A választás

A szombathelyi polgármester szerint Magyar Péter megjelenésével talán aktivizálódnak olyan szavazók is, akik amúgy nem mentek volna el voksolni, de nem hiszi, hogy megzavarja az embereket a két választás. „Ahol egyértelmű a helyzet, mint itt, hiszen öt éve vezetjük a várost és 98 százalékos ismertségem van, emellett az Éljen Szombathely Egyesületet is ismerik, ott tudják, kire fognak szavazni, ott nincs mit megzavarni.”

Mint mondta, ez azért is fontos, mert kiderült, fideszes ellenfele Lenkai Dóra lesz, aki az ELTE rektori biztosa, és aki pár hónapja még azt mondta, semmiképpen nem indul. „Aztán valami történt, tudomásom szerint nagyon sok embert megkerestek, hogy induljon el, de senki sem vállalta, végül ő igen. Az biztos, hogy nem látszik az átütő erő ebben.”

A polgármester szerint az elmúlt öt évben jól sikerült menedzselni a krízishelyzeteket, az országban elsőként osztottak maszkokat, közvetlen kommunikáció volt és van a lakossággal, lecserélték a tömegközlekedési eszközöket és 16 éves korig ingyenes lett az utazás. Nemény András szerint sikeresen átalakították a szociális rendszert, így sok embernek hozzáférhetőbbé váltak támogatások, szén-monoxid érzékelőket osztottak ingyenesen, Klímabarát Díjat is kaptak és bérlakásrendszer is működik három éve.

„Próbálkoztunk és kísérleteztünk, és ez a jó abban, ha valaki ellenzékben vezeti a várost. Saját felelősségére hozhat döntéseket, és soha nem mondják meg, mint a Fidesz-rendszerben, hogy mit kell csinálni, és mi az, amit nem lehet. Ha nekik azt mondják, hogy itt akkugyár fog épülni, akkor nekik a Fidesz pártközpontban kell megfelelniük, mert különben leváltanák őket, mi viszont meg tudjuk kérdezni a szombathelyieket, és ha nem akarják, akkor nem lesz.”

Nemény András elmondta, kifejezetten az önkormányzati kampányra koncentrál. „Az uniós választást azzal lehet segíteni, ha megmutatjuk, kormányzóképesek vagyunk, és ha a város sikeres, akkor az erőt mutat.”

A KlikkTV műsorát itt nézhetik meg.

Forrás: hirklikk.hu