Népszava: átalakítják az orvosi ügyelet rendszerét

2021. június 10. 12:43 2021. jún. 10. 12:43

A Népszava birtokába jutott dokumentum szerint 2022 januárjától az Országos Mentőszolgálat irányítása alatt működtetnék az addigra alaposan átszabott orvosi, alapellátási ügyeletet – írja a hvg.hu.

A lap úgy tudja, hogy az új rendszer próbája Hajdú-Bihar megyében július elsejétől indulna, és ha az első 30 napban sikeres lesz, úgy az OMSZ megkezdi az orvosok és mentőtisztek toborzását az új feladatokra. A Pécsi STOP legfrissebb híreit itt találod! 

„Országosan egységes ügyeleti és sürgősségi rendszer kialakításán dolgozunk” – közölte a lappal az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) kommunikációs igazgatója, Győrfi Pál.

 

A Népszava szerint a tervezetben az is benne van, hogy a páciensek segélyhívásai a mostani ügyeleti centrumok helyett a mentőszolgálat központi számára futnának be. A diszpécser itt egy alapos kikérdezés után döntene a beteg további ellátási lehetőségeiről. Az azonnali segítségre szorulókért mentőt küldhet, de ha a páciens járóképes, akkor egy ügyeleti pontra adhat neki időpontot.

Ez is érdekelhet: Virológus: egy éven belül kell harmadik oltás

A változtatásnak az a lényege a lap szerint, hogy a korábbinál kevesebb helyen működne orvosi ügyelet és ott is, ahol megmarad, a jelenlegi három tagú stábok helyett egyetlen mentőtiszt, vagy kiterjesztett hatáskörű ápoló fogadná az ellátásra szorulót.

A tervezetben szerepel, hogy a háziorvosokat is bevonnák az ellátásba, ők este 22 óráig látnák el egyes helyeken a készenléti feladatokat.

Békássy Szabolcs, a háziorvosok országos kollegiális szakmai vezetője azt mondta a Népszavának, hogy nem ismer olyan szakmai koncepciót, amely a háziorvosokat az ügyeletekben való részvételre kötelezné. Azt is mondta, hogy „az ügyeleti ellátásban való részvételt kizárólag a háziorvos és a helyhatóságok feladatellátási szerződése szabályozhatja”, ám „vitathatatlan, hogy az ügyeleti ellátás racionalizálása megkerülhetetlen”, de nem a háziorvosok kötelező részvételével.

A Pécsi STOP legfrissebb híreit itt találod!