Orbán Balázs megszegte az Alaptörvényre tett esküjét, és ezzel jelentős károkat okozott Orbán Viktornak is

2024. szeptember 27. 16:08 2024. szept. 27. 16:08

Az Alaptörvény előírja, hogy az állampolgárok feltétel nélkül kötelesek megvédeni a hazát, és egyértelműen elítéli az 1956-os kollaboránsokat. Ha az országot támadás érné, az Alaptörvény szerint Orbán Balázs országgyűlési képviselőként szavazhatna a háborús helyzet kihirdetéséről. Orbán Balázs azonban kijelentette, hogy Zelenszkij elnök helyében valószínűleg nem indítottak volna fegyveres védekezést az orosz invázió ellen, ami kollaborációnak tekinthető.

Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója a Mandiner műsorában fejtegette, hogy Magyarország valószínűleg nem hozott volna olyan döntést, mint Zelenszkij elnök az orosz invázióval szemben. Szerinte felelőtlenség volt belekezdeni egy olyan háborús védekezésbe, amely sok emberéletet követelt és területek elvesztéséhez vezetett. Orbán arra hivatkozott, hogy Magyarország történelmi tapasztalatai – különösen az 1956-os események – azt tanítják, hogy az értékes emberi életekkel óvatosan kell bánni, és nem szabad feleslegesen kockáztatni azokat.

Az Alaptörvény viszont egyértelműen kimondja, hogy a haza védelme minden magyar állampolgár kötelessége, és elítéli az 1956-os kollaborációt. Orbán Balázs kijelentései ezzel szemben állnak, mivel arra utalnak, hogy elkerülte volna a fegyveres ellenállást, ami a megszálló erőkkel való együttműködés gondolatát is felveti. Kijelentése különösen problémás, mivel országgyűlési képviselőként támadás esetén döntési helyzetben lenne a háborús helyzet kihirdetéséről.

Egyelőre sem az országgyűlési képviselők, sem a kormány tagjai nem határolódtak el attól, amit Orbán Balázs mondott.

KAPCSOLÓDÓ: "1956-ból kiindulva mi nem álltunk volna ellen az orosz agressziónak" - Orbán Balázs

Forrás: hvg.hu