Orbán Gulyással üzent az ellenzéki városoknak: egyszerűen senkik vagytok!

2021. február 19. 11:09 2021. feb. 19. 11:09

Gulyás Gergelyt delegálta Orbán Viktor arra a megbeszélésre, amelyre a 25 ezer lakoson felüli városok polgármestereit hívták meg. Az összejövetel tárgya az volt, miként tudja/akarja a kormány kompenzálni ezeket a településeket a tőlük elvont és költségvetésükből égetően hiányzó helyi iparűzési adó miatt. A Miniszterelnökséget vezető miniszter elvégezte a feladatot, úgy beszélgetett a polgármesterekkel, hogy nem mondott és nem ígért semmit.

A megbeszélés részleteiről leginkább a Hírklikket tájékoztató Wittinghoff Tamás budaörsi polgármestertől tudunk, aki szerint Gulyás a három órás egyeztetésen semmit sem ígért, és az a benyomás alakult ki róla, hogy valójában semmire nem volt felhatalmazása. Orbán feltehetőleg azzal engedte Gulyást a polgármesterek közé, hogy beszélgessen velük, legyen kedves, mutatkozzon segítőkésznek és sokat mosolyogjon, de még csak véletlenül se hangozzék el semmi konkrétum, amit számon lehetne majd kérni a kormányon. Ezt a megbeszélést a kormány majd elkönyveli egyeztetésként, felmutatja és lobogtatja, hogy lám, tárgyaltak ők a kompenzációról, mert hát számukra is elsőrendű fontosságú, hogy mi lesz a városokkal.

Nem mindenki járt persze ennyire rosszul. Korábban, még decemberben, volt egy találkozó a Várban, ahol Orbán a megyei jogú városok szövetségének vezetőségével tárgyalt. Sajnálatos módon, egy ellenzéki polgármestert, Péterffy Attilát, Pécs polgármesterét is meg kellett hívni erre a beszélgetésre, lévén ő a szervezet társelnöke. A pécsi polgármester igyekezett is konkrétumokat megtudni a miniszterelnöktől, ám nem járt sikerrel, mert a kérdéseire nemleges, vagy semmitmondó válaszokat kapott.

 

Később történhetett érdemi konzultáció is, de ezt az ellenzéki polgármester már nem hallhatta, mert a miniszterelnök megkérte Rogán Antalt, aki szintén részt vett a megbeszélésen, hogy kísérje ki a vendéget és csak a kormánypárti városvezetők maradhattak a teremben. Velük egyeztetett ezután Orbán, hogy pontosan miről, azt csak sejteni lehet, mert nem sokkal ezután kiderült, hogy a kormánypárti nagyvárosok 1 milliárd 380 millió forintot kapnak kompenzációként, a többiek úgymond, egyedi elbírálás alá esnek.

Az embernek erről a módszerről egy, az ötvenes években játszódó vicc jut az eszébe. A vicc így szól: Állnak az emberek a pékség előtt, kenyérre várva.

Egy idő után kijön a pék, és azt mondja, – Emberek, menjenek haza, csak a párttagok maradjanak itt. Lett persze nagy morgás, de nem volt mit tenni, szétszéledtek a sorban állók, csak a párttagok maradtak ott. Amikor már mindenki elment, akinek el kellett mennie, ismét megszólalt a pék. – Elvtársak, most, hogy magunk között vagyunk, elmondhatom: nincs kenyér.

Most azért más a helyzet, merthogy van pénz, igaz, nem mindenkinek. Azoknak jut, akik megérdemlik, mert olyan települések élén állnak, ahol a lakosság jól szavazott, azaz, a Fideszhez köthető polgármestert választottak 2019 őszén.

A többiek? Ők így jártak, mehetnek a levesbe. Magukra vessenek, amiért nem voltak hajlandók belesimulni a NER gépezetébe.

Gulyás Gergely mostani semmitmondó mellébeszélésével Orbán azt üzente az ellenzéki polgármestereken keresztül a városlakóknak, hogy legközelebb legyenek okosabbak, és jobban gondolják meg, hogy kire szavaznak.

Forrás: Hírklikk