Pulai: a Fidesz most a parkettát is felszedi, hogy találjon valamit Márki-Zay Péter ellen

2021. november 26. 17:30 2021. nov. 26. 17:30

Szusszanásnyi pihenőt tart az ellenzék és újra rendezi a sorait – mondta a KlikkTV Mélyvízben című műsorában a Publicus Intézet stratégiai igazgatója. Pulai András hozzátette, erre van is igény, mert mindenki tudta, hogy az előválasztás után új helyzet lesz, bárki nyerje is meg. Szükséges, hogy mindent újra gomboljanak – fogalmazott. Az elemző arra reagált, hogy Donáth Anna, a Momentum frissen megválasztott elnöke szerint az ellenzék soraiban sokan hátradőltek.

Az ellenzék működik, és ez nem jelenti azt, hogy nem történik semmi. Most éppen az élelmiszerek áfa-csökkentését szeretnék elérni. Korábban a benzinárba való beavatkozást követelte az ellenzék és egy hónap után Orbán Viktor beadta a derekát – mutatott rá.

Pulai András emlékeztetett, ez már abban a „semmi sem történik” időszakban zajlott. Emellett a pandémiával és a védekezéssel kapcsolatos problémákat kérik folyamatosan számon a kormányon – tette hozzá.

„Azt az aktivitást, ami az előválasztás előtt zajlott, nem lehet hiányolni. Látjuk, hogy a Fidesz is levonult az utcákról. Jön a karácsony, ilyenkor mindig tartaléklángon van a politika. Abban viszont biztos vagyok, hogy januártól minden dübörögni fog újra.”

Pulai András most sem érzi rossz döntésnek, hogy az előválasztás második fordulója előtt kivonultak a mérésből. „Márki-Zay Péter politikai fordulatát az első RTL-es vita hozta meg, ott lett egy szubkulturális jelenségből mainstream politikus. Akkor kapta meg azt a nyilvánosságot és figyelmet, amiből tudott gazdálkodni és eggyel magasabb polcra tudta magát helyezni. A két forduló között is volt két mérésünk és abból látszott, hogy óriási érzelmi hullámvasúton ülnek az ellenzéki választók. Az nyilvánvaló volt, hogy Márki-Zay-nak van egy felfelé menő trendje, de hogy mi történik az ellenzéki politikában, azt akkor két hétig esélytelen volt mérni és úgy gondoltuk, ezt elengedjük.”

Most az a kérdés, hogy mi van a 800 ezer emberrel, akik elmentek szavazni – folytatta Pulai András. Kiderült, sokan az aktív politikai magnál szélesebb körből jöttek. Kérdés, hogy ennek van-e továbbgyűrűző hatása, hogy ezt lehet-e extrapolálni. Erre a választás után kapjuk meg a választ – tette hozzá.

Pulai András szerint, Márki-Zay Péter sejtette, hogy a tévé-vitákon keresztül vezet az útja, ő benne volt egy kisvárosi polgármester dobozban és a vitákon sikerült magát máshová pozicionálni. „Ezeken a vitákon ott volt Fekete-Győr András is, aki azóta már a pártelnöki pozíciótól is elbúcsúzott, potenciálisan neki is megvolt erre a lehetősége, de neki nem sikerült. Viszont ott volt Jakab Péter is, aki szintén speciális polcon van a Parlamentben, ő az, aki odamond. Neki sem sikerült. Karácsony Gergely és Dobrev Klára nem vesztett semmit, de azzal, hogy Márki-Zay felkerült arra a polcra, ahol ők vannak, ott volt egy olyan pillanat, amikor kitakarta őket.”

Márki-Zay lendületbe jött, először legyűrte Jakab Pétert, aztán Karácsony Gergelyt, majd Karácsony segítségével Dobrev Klárát. A mérések azt mutatják, hogy ha nem kapja meg Karácsony Gergely szavazatait Márki-Zay Péter, akkor Dobrev Klára nyert volna – elemezte a kialakult helyzetet. A legújabb méréseik alapján, az ellenzéknek több szavazója van, mint a Fidesznek, így nem jelenthető ki, hogy új szavazók nélkül nem lehet megnyerni a választást. Az a kérdés, hogy a mandátumszámok meglesznek-e – hívta fel a figyelmet Pulai András.

„El tudja-e vinni az ellenzék az urnákhoz ezeket a szavazókat és nyilván jó lenne támogatókat megnyerni a bizonytalanok köréből. Az ellenzékhez szavazók tömegesen nyáron jöttek, amikor eldöntötték, hogy lesz előválasztás. Amikor biztossá vált, hogy ez nem csak egy ígéret, hanem meg is fog valósulni, és a 106 választókerületben egy-egy elleni meccs lesz. Akkor jött hét-nyolc százalékpontnyi bizonytalan szavazó az ellenzéki táborba és ők máig ott vannak.”

Gattyán György megjelenését izgatottan nézi a Publicus vezetője, de nem gondolja, hogy a ’22-es választásokra ez hatással lesz. „Itt van egy közjogi korlát. Ha Gattyán Györgynek nincs titokban egy pártja, vagy nem vesz egyet a jövőben, akkor nem fog tudni belépni, ugyanis egy pártnak működnie kell, bejegyzett, funkcionális pártként aznap, amikor a köztársasági elnök kiírja a választást. Ez valamikor január közepén lesz, és addig már nem lehet bejegyezni egy új pártot. 106 egyéni képviselőt elindíthat, de nem tud listát állítani, akkor pedig mi haszna az egésznek.”

„Lehet zsarolás, lehet, hogy lelkesedésből csinálja, de az is lehet, hogy valaki megtévesztette és azt mondta neki, hogy ezt így kell csinálni és benne volt ambíció, elhitte.”

A budapesti Városháza-ügyről Pulai Andrásnak az a véleménye, hogy a Fidesz azt várta, Karácsony majd megnyeri az előválasztást és arra voltak bekészítve szcenáriók. „Nem ő nyert, de ha már a puska oda volt rakva, akkor azt lőjük ki címszóval most eldurrogtatják. A Fidesznek Márki-Zay-ra kellene lőni, de nincs arra betárazva. Most kutatnak utána. Biztos vagyok benne, hogy a cserkészcsapatok elmentek Kanadába, Amerikába, Hódmezővásárhelyre, fúrják a falakat, felszedik a parkettát.”

Mint mondta, a Fidesz nem egy gyorsreagálású motorcsónak, hanem egy tankhajó, ha behúzzák ma a féket, akkor három nap múlva kezd el lassulni. „A nehézkesség azért van, mert minden döntés felfut Orbán Viktorig. Vannak toposzaik, azokra vannak kialakítva az üzenetrendszereik, nem tudnak improvizálni. A Fidesz most a kommunikációjában azt csinálja, amit az ellenzék ’19-ben – Borkai-ügy meg Ördög ügyvédje. Ugyanazzal a módszerrel, technológiával dolgozik. Hogy akkor ez szervezett volt-e vagy sem, azt nem tudjuk, de a Fidesz azt gondolja, hogy igen, és azt másolja. Jön egy külső szereplő, aki bedobálja a dolgokat és sztorit ír köré, azzal a különbséggel, hogy míg az Ördög ügyvédjénél a Borkai sztori erős volt, itt nagyon gyenge. Vannak összevágott hangfelvételek, amiket nagyon nehéz értelmezni és köré próbálnak valamit habosítani.”

„Felkészül januárban Márki-Zay Péter” – mondta végül Pulai András.

 

Forrás: hirklikk.hu