Pulai András: Don Quijote, vagy keresztes lovag Magyar Péter

2024. március 3. 14:30 2024. márc. 3. 14:30

Az igazi kérdés az, hogy magányos harcosként vagy egy sereg élén állva alapítana pártot Magyar Péter – kommentálta Pulai András azt a hírt, miszerint a volt igazságügy-miniszter ex-férje a pártalapításon gondolkodik. A Publicus Intézet ügyvezető igazgatója szerint csak akkor lehet némi esélye Magyarnak, ha össze tudná fogni a jobboldali kis pártokat és azok elfogadnák őt vezetőjüknek.

„Mindenképp szükség van egy olyan friss erőre, amely képes kontrollálni a jelenlegi hatalmat, ki tudja mozdítani az apátiából a jószándékú emberek millióit és képes a semmiből, egy új, más világot teremteni Magyarországon. Egy ilyen erő létrehozásáért szívesen dolgozom együtt minden becsületes honfitársammal. »Most, vagy soha!«” – írta a pártalapítási szándéka után érdeklődő 444 kérdésére válaszolva Magyar Péter. A Publicus Intézet ügyvezető, stratégiai igazgatója szerint erősen feltételes módban beszél az igazságügy-miniszter ex-férje, de ha mégis létrehozna egy új pártot, akkor annak az ellenzékre nyitott, jobboldali, konzervatív beállítottságú szavazókból tevődhetne össze a bázisa. 

Ez azért jó – vélte Pulai András –, mert azon a térfélen már minimum hat párt van: a Jobbik, a Nép Pártján, a Mindenki Magyarországa Néppárt, a Második Reform Párt, valamint a Momentum is a kiábrándult fideszesekből gyűjti a szavazókat, és a Mi Hazánk is egyrészt ebből a zsúfolt térből gyűjtené a szavazatokat, sőt, a Huxit Párt is, ha még létezik. „Ettől még lehet Magyar Péternek olyan ambíciója, hogy majd sok szavazót gyűjt ebből a szegmensből és sokan csatlakozni fognak az ő pártjához a Fideszből, ezzel pedig zavart kelt a kormánypárt mélyrétegeiben, ahonnan ő is jött, de szerintem erre kicsi az esély.” 

A Mi hazánk a bejutási küszöb közelében van, de a többi felsorolt párt a 0-1 százalék környékén mozog. Ha azokat összeadjuk, akkor 5-6 százalékos szavazatmennyiséget gyűjthetnének, de jelenleg ez eloszlana köztük. „Ezért sem látom sikersztorinak Magyar Péter esetleges pártalapítását. Bár üstökösként tűnt fel a magyar politika egén, de az üstökösöknek általában az a jellemzőjük, hogy amilyen gyorsan jönnek és amilyen világosak, olyan gyorsan tűnnek el és sajnos sötétséget hagynak maguk után” – magyarázta a stratégiai igazgató, majd hozzátette, mint ahogyan az elmúlt 20 évben történt a Jobbikkal, Márki-Zayjal vagy Vonával stb…

Azt sem gondolja a Publicus Intézet igazgatója, hogy az ellenzékből lennének olyanok, akik felebaráti szeretetből beállnának Magyar Péter mögé. Arra talán van esélye, hogy a Fidesz pillanatnyi zavarát kihasználva, okozzon nekik nehézséget. Ha a pedofil-botrány – ami kiváltotta az igazságügy-miniszter ex- férjének „ellentámadását” – elhúzódna, és továbbra is fájdalmakkal járna a Fidesz számára, akár hónapokig is eltart, az nyilván további problémákat tud okozni a kormánypártban. Talán akkor szerezhetne EP-mandátumot, máshogy ennek csak minimális az esélye. 

Az igazi kérdés az, hogy Magyar Péter vajon egy magányos Don Quijote, vagy keresztes lovagként egy sereget vezet, vannak-e mögötte valakik? Ezt most még nem tudni, bár fontos lenne, hiszen nem mindegy, hogy magányos farkasként, egyedül akarja-e ezt a „forradalmat” végigvinni, vagy a Fidesz környékéről, a pártból, a Fideszen belüli ellenzéki frakcióktól kap-e bármiféle támogatást. Ha nem egyedül „harcol”, akkor annak nagyobb esélye lehet. Ha pedig szépen elkezdené lemorzsolni a Fidesz politikai elitjét és közülük mondjuk naponta egy bejelenti, hogy kilép a pártból és nem fideszes, hanem „magyarpéteres” lesz, annak már komolyabb hatása lenne. Egyedül, Facebook-politizálással esélytelen – fejtegette Pulai András. 

Azt fontos észrevenni a pedofil-botrány utáni eseményekben, hogy nagyon sok olyan dolog történt a párton belül, aminek Orbán Viktor nem volt ura. Ez viszont nem megszokott helyzet a Fideszben. A Publicus Intézet igazgatója nem akar messzemenő következtetéseket levonni, de azt látja, hogy az elmúlt hetekben azért történhettek úgy a dolgok, ahogyan, mert a miniszterelnök nem kontrollálta a folyamatokat. Ilyesmi viszont nem nagyon történt az elmúlt 20 évben. 

Pulai András emlékeztetett arra, amikor Áder János próbált Orbán Viktor ellen puccsot szervezni, akkor a Magyar Nemzeten keresztül üzente meg a miniszterelnök, hogy neki vége. Így is lett, hiszen Ádert nyelvtudás nélkül száműzte Brüsszelbe. Később megkapta a felmentő levelét és hazajöhetett, egyenesen a köztársasági elnöki székbe, de politikai beleszólása előtte sem és azóta sincs a folyamatokba.  

Ha Magyar Péter nem saját pártot alapítana, hanem beállna valamelyik ellenzéki párt soraiba, akkor nagyobb sikere lehetne a pártnak és neki is? Ha csak „egy számos előadó”, akkor nem, de ha van benne több is, akkor lehet – mondta az elemző. Igazán azonban annak lenne ereje, ha el tudná érni, hogy pártok szövetkezzenek, integrálódjanak valamelyik oldalon. Ha például a jobboldali szavazók mezsgyéjén működő pártokat össze tudná hozni és elérhetné náluk, hogy ő legyen az együttműködés vezetője, akkor szerezhetnének 5-6 százalékot. Ha erre nem képes, az ő politikai pályafutásának is hamar vége lesz – vonta le a következtetéseket Pulai András.

Forrás: hirklikk.hu