Rohadt almához hasonlította Orbánt az EUObserver

2024. január 4. 20:29 2024. jan. 4. 20:29

Orbán Viktor Vlagyimir Putyinnal 2023 őszén Pekingben tartott találkozójával átlépte a lojalitás hiánya és az árulás közötti határvonalat, és ezzel hozzásegítheti az Európai Parlamentet, hogy elérje a célját, és megakadályozza a magyar soros elnökséget – írta az EUObserver.

Az Európai Parlamentnek ugyan csekély jogi lehetősége van az Európai Tanács belső működésének befolyásolására – mutatott rá a szerző –, de úgy vélte, ez esetben létezik alkalmas stratégia a cél elérésére, és az Európai Parlamentnek a küszöbön álló európai választás előtt meg kellene mutatnia, hogy tud harapni. Az obstrukciós stratégiák csak addig működnek, amíg azok alkalmazói tiszteletben tartják a játékszabályokat: dühíthetik kollégáikat, de kirúgni nem lehet őket. Amint azonban átlépik a vörös vonalat, meg lehet őket bélyegezni. 

Magyarország önként lépett be az unióba 2004. május 1-jén, és 2007-ben önként írta alá az úgynevezett lisszaboni szerződést, amely az uniót a tagállamok és állampolgárok értékek által vezérelt szervezetévé alakította át.


 

Emmanuel Macron francia elnök Orbán és Putyin szeptemberi pekingi találkozó után azt mondta magyar kollégájának: az országa ugyan szuverenitást élvez a külpolitika terén, de a nemzeti érdekek miatt nem veszélyeztetheti az EU politikáját.

Az EU belső konstrukciója egészen más: a tagállamok lényegében megosztják a szuverenitásukat a közös célok elérése érdekében, mert azt akarják, hogy az uniójuk a béke, biztonság és igazságosság területét kínálják a polgáraiknak. Ez pedig csak úgy biztosítható, ha mind az EU alkotmányos demokráciaként működnek.

Orbán az „illiberalizmust” bejelentő, hírhedt 2014-es beszéde óta folyamatosan keresi a konfrontációt az EU-val, mivel az EU, mint a demokratikus államok demokratikus uniója nem egyeztethető össze az ő illiberális demokráciáról szóló koncepciójával és azzal érvel, hogy az EU csupán államok szövetsége. 

Az unió pénzét akarja költeni kénye-kedve szerint, „Brüsszel” ellenőrzése nélkül. Keresztes háborút folytat „Brüsszel” ellen, miközben az Európai Parlament júniusban határozatot hozott a magyar soros elnökség megakadályozására. A szabályok ugyan erre nem adnak lehetőséget a parlamentnek, de a képviselőknek erkölcsi joguk van azzal érvelni, hogy a demokratikus államok demokratikus unióját nem vezetheti egy illiberális autokrata.

Orbán kihívta maga ellen a balti államokat, Luxemburgot, a két nagyot, Franciaországot és Németországot, továbbá feltehetően Spanyolországot és Belgiumot.

Az Európai Parlamentnek meg kell győznie a tagállamokat a magyar soros elnökség felfüggesztéséről. A cél érdekében az Európai Parlament képviselőinek befolyást kell gyakorolni a nemzeti kormányokra és parlamentekre. Amennyiben ez nem hozza meg a kívánt eredményt, a parlament még mindig előveheti az úgynevezett „nukleáris opciót”, azt, hogy nem működik együtt a tanáccsal.

Az ilyen értelmű határozat ugyan példátlan lenne, de igazolható azzal az érvvel, hogy nem engedhető meg, hogy egyetlen rohadt alma tönkretegye az egész kosárnyit. Csaknem 30 demokratikus államot nem szabad alávetni egyetlen illiberális autokrata kényének-kedvének – figyelmeztetett az EUObserver szerzője.