Schadl titkárnője egy pingvines pendrive-on vezette a Völnernek csurgatott pénzeket

2023. október 3. 17:12 2023. okt. 3. 17:12

22 vádlottból már 10 elismerte bűnösségét az ügy kapcsán.

Folytatódott a Völner-Schadl korrupciós ügy tárgyalása, amelyben F. Vivien, korábban Schadl György titkárnője, valamint a koronatanú egyik meghallgatása zajlott le. A Telex beszámolója szerint Völner Pál - jó szokásához híven - otthonról érkezett a bíróságra, míg a letartóztatás alatt álló Schadl Györgyöt bilincsben vezették a tárgyalóterembe.

A cikk emlékeztet arra, hogy a "Kanál" álnéven szereplő nő, akit lehallgattak, korábban a végrehajtók vezetőjének bizalmas munkatársa volt. Nemcsak a pénzbeszedésben segédkezett, hanem dokumentálta a pénzmozgásokat "Házipénztár" és "EgyenlegMoncsi" nevű Excel-táblázatokban. Emellett ő is zsarolta a végrehajtót a saját részesedéséért. Kanál a vádalku keretében mindent bevallott, így elmondta, hogyan működött Schadl rendszere, és részletesen beszámolt arról, hogyan juttatták el a kenőpénzt Völner Pálnak. Vallomása szerint a pénzt fehér, jelöletlen borítékba tették, amit aztán továbbítottak "barátjuknak", Völner Pálnak. Az egészet dokumentálták egy táblázatban, amit egy pingvines pendrive-on tároltak, és ma a bíróságon is bemutattak bizonyítékként.

Fotó: Huszti István/Telex

F. Vivien kiemelte, hogy a korrupciós ügyben milliós összegekről van szó.

Völner Pál védelmi ügyvédje továbbra is erősen törekszik arra, hogy Varga Judit, a volt igazságügyi minisztert tanúként behívják. Ennek alátámasztására felolvasta Schadl György naplójából azokat a dátumokat, amikor a volt elnök találkozott Varga Judittal. Ezen alkalmakkor tíz percet beszélgettek a miniszter asszonnyal.

A keddi tárgyaláson kiderült, hogy az elmúlt hónapokban újabb autókat, hajót és repülőt találtak Schadl birtokában, ezért az ügyészség kérvényezte, hogy ezeket is lefoglalják.

A Völner-Schadl korrupciós ügy vádirata szerint az elsőrendű vádlott, Schadl György, a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar volt elnöke 2018 májusa előtt létesített korrupciós kapcsolatot a másodrendű vádlottal, Völner Pál akkori igazságügyi államtitkárral. Ezen a kapcsolaton keresztül Schadl rendszeresen adott készpénzt Völnernek, összesen legalább 83 millió forint értékben, alkalmanként 2-5 millió forintot, amelyért cserébe Völner az államtitkári és miniszterhelyettesi pozíciójából eredő befolyását a vesztegető személy érdekei szerint használta fel. Schadl hét társával is megállapodott abban, hogy önálló bírósági végrehajtói kinevezést kapnak, és ennek ellenszolgáltatásaként a végrehajtói irodájuk bevételéből részben vagy teljes egészében osztalékot fizetnek neki. Schadl ezen tevékenysége révén több mint 924 millió forint illegális jövedelemhez jutott. Az ügyészség tíz évet kért Schadlra, míg Völner esetében nyolc év börtönbüntetést javasolt.

Forrás: telex.hu